Sivut

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Animaatiot esitysgrafiikassa, kyllä vai ei?

Sattuneesta syystä olen viime aikoina miettinyt mm. esitysgrafiikan animaatioihin liittyviä asioita. Ensimmäinen kysymys tietenkin on käyttääkö vai eikö käyttää. Jossakin esitysgrafiikan historian vaiheessa animaatiot olivat nimittäin auttamattoman HYI! Tämän arvelen johtuneen animaatioiden uutuudenviehätyksestä: Aina johonkin pitää hurahtaa ja sitten tapahtuu ylilyöntejä. Esitysgrafiikkaa neuro- ja kognitiopsykologin silmälasein tarkastellut Stephen M. Kosslyn antaa PowerPointin käyttöä käsittelevässä kirjassaan animaatioiden käyttöä harkitseville seuraavanlaisen kymmenen kohdan ohjeen:

1. Käytä animaatiota siten, että se auttaa katsojaa ja ohjaa hänen huomionsa johonkin merkitykselliseen. Ei animaatiota sen itsensä vuoksi.

2. Vaihda siirtymätehostetta vain jos vaihtamisella on jokin merkitys. Ihminen odottaa muutoksen tarkoittavan jotakin. Ellei muutos merkitse mitään, se koetaan useimmiten ärsyttävänä ja hämmentävänä.

3. Älä käytä satunnaisesti vaihtuvia siirtymätehosteita (vrt. edellinen).

(Oma huomautus tähän väliin: kukahan valopää nämä satunnaiset vaihtumiset on ylipäätään keksinyt? Vielä PowerPoint 2007-versiossakin, joka muuten on aikaisemmasta paljon siistiytynyt, on vaihtoehto Satunnainen, argh!)
4. Älä käytä hitaita häivytyksiä diojen vaihtamiseen. Katsoja ei pidä turhasta odottelusta eikä epämääräisyydestä. Häivytys on eri asia, kuin monimutkaisen piirroksen näyttäminen osakokonaisuus kerralla (ks. kohta 8).

5. Käytä saman tietokokonaisuuden osien liikuttamiseen samanlaista tehostetta äläkä pilko kokonaisuuksia liian pieniksi osiksi. Älä missään nimessä tuo luettelon rivejä diaan erikseen ja eri suunnista tai tiputtele tekstiä sana kerrallaan.

6. Siirrä korkeintaan neljää erillistä elementtiä yhtäaikaa.

7. Älä pakota katsojaa lukemaan liikkuvaa tekstiä.

8. Rakenna monimutkaiset kaaviot animaation avulla osa kerrallaan. Muista tässä kuitenkin aikaisempien kohtien ohjeet, erityisesti 4, 5 ja 6.

9. Huolehdi siitä, että elävän olennon liikettä tai tapahtumaa kuvaava animaatio on mahdollisimman yhdenmukainen todellisuuden kanssa. Lehmät eivät lennä edes esitysgrafiikassa.

10. Harkitse voisiko animaation korvata tilanteeseen sopivalla videoleikkeellä.

Käytännön esimerkkejä animaatioiden käytöstä kannattaa katsoa mm. slide:ology-kirjan tukisivulta sekä tutkia kirjaan liittyvän blogin artikkelia Animation Works Like Magic.

Vinkki PowerPoint 2007 -version käyttäjälle: Kurkista sivulle, josta voi ladata valmiita animaatiotehosteita sisältäviä templateja. Hienoja, tosin Kosslyn heristelisi sormeaan joidenkin kohdalla. Mm. ensimmäisestä silmääni miellyttäneestä löysin liikkuvaa tekstiä vaan onko tuo nyt niin vaarallista – mallit ovat kuitenkin kuin toiselta galaksilta kun vertaa joihinkin näkemiinsä animaatiovirityksiin.

(Kuvan diassa pyöri numerolaskuri, joka staattisessa kaappauskuvassa näyttää hieman oudolta.)

Ei kommentteja: