Sivut

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Mitähän väriä tähän laittaisi?

Jos toisiinsa sopivien väriyhdistelmien valitseminen tuntuu vaikealta, voin auttaa sinua ainakin siinä tapauksessa, että kummastelet värejä parhaillaan tietokoneen ruudun edessä.

Verkosta nimittäin löytyy useita työkaluja, jotka luovat annetun perusvärin pohjalta valmiita väriyhdistelmiä. Adobella on omansa, joka on osoitteessa http://kuler.adobe.com. Toinen vastaavanlainen on Colorblender, Adoben sivun tapaan jo vanha tuttavuus. Adoben kaikki tuntevat, Colorblender on tanskalaisen Kim Jensenin tuotos.

Uusin löytöni ja myös tämän hetkinen suosikkini on Color Scheme Designer, joka on tsekkiläisen Petr Staníčekin tekemä sovellus. Sivu on helppokäyttöinen ja monipuolinen työkalu. Sen avulla voidaan tarkastella näkyvissä olevaa väriyhdistelmää myös sellaisena kuin se näkyisi erilaisista värinäön puutteista kärsiville ihmisille.

Jos perusvärinkin valinta on vaikeaa, avaa kuvankäsittelyohjelma, hae siihen esimerkiksi yrityksesi tai yhdistyksesi logo ja poimi ensimmäinen väri siitä. Näin huolehdit siitä, että tuleva väripaletti sopii organisaation tai yhteisön ilmeeseen. Kun väri on poimittu, avataan kuvankäsittelyohjelman väripaletti ja tarkistetaan värin RGB-arvo, josta saadaan siis sovellukseen syötettävän lähtövärin arvo. Color Scheme Designer vaatii kuitenkin RGB-arvoa vastaavan heksakoodin. Valitettavasti esimerkiksi PowerPoint näyttää värit vain RGB-arvoina, joten heksakoodi on selvitettävä muulla tavoin. Itse avaisin tähän kuvankäsittelyohjelman. Verkossa on myös muuntimia, http://www.dtp-aus.com/hexadeci.htm. on eräs näistä, yksinkertainen ja selkeä. Älä säikähdä taulukkoa vaan lähde etenemään siinä järjestelmällisesti 2 merkkiä kerrallaan: Esimerkiksi FF9700 (kirkas oranssi) vastaa osavärejä R 255, G 151, B 0.

Luovia hetkiä! Muista kuitenkin, että painotöitä varten tehtävät värimäärittelyt vaativat toisenlaista lähestymistapaa. Esimerkiksi Color Scheme Designeria suosittelen vain verkkosivujen ja esitysgrafiikan tekijän työkaluksi.

Ei kommentteja: