Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2009

Mitä kuuluu Prezi-esitysgrafiikkasovellukselle?

Aikaisemmin talvella intoilin löytämästäni esitysgrafiikkasovelluksesta Prezistä. Sain lopulta siihen testitunnukset, joita en sitten odottanutkaan kuin 3 viikkoa. Kiiruhdin tietenkin suu messingillä kokeilemaan, mutta viritys taisi olla vielä pahasti keskeneräinen, koska yritykset tehdä jotakin, tai suoraan sanoen mitä tahansa, päättyivät useimmiten virheilmoituksiin. Vähitellen Preziä on kuitenkin päässyt ihan kunnolla testailemaan, nyt sen voi jo sanoa toimivan.

Grafiikkasovellusten tulevaisuus on luultavasti jokin tämäntyyppinen ratkaisu, esimerkiksi tuolla Microsoftin suunnalla vastaavia esimerkkejä ovat pptPlex tai TouchWall. Näistä jälkimmäinen ei ole enää pelkästään esitysgrafiikkaa vaan sovellus on jonkinlainen vuorovaikutteinen "informaatiopinta".

Prezi perustuu ajatteluun, jossa käytettävissä on suuri yhtenäinen pinta aineiston sijoituspaikaksi. Esityksen katsominen tapahtuu pinnalla liikkumalla kohteita zoomaten. Esityksen pitäjä tai katsoja ei ole sidottu lineaariseen etenemisjärjestykseen vaan hän voi edetä oman kiinnostuksensa ohjaamana. Toki tällainen asettaa esityksen tekijälle ja katsojalle myös uusia taitovaatimuksia ja uuden lähestymistavan sisäistämiseen menee oma aikansa.

Tekijätiimi sanoo näin:

"The ideology of Prezi is based our natural knowledge on how to coordinate ourselves in space; traditionally all information we have had to process and store used to be linked to physical space. That is where our minds have developed good skills in orienting ourselves. Despite all this digital information today is mostly presented to us as a moniker of printed matter."
Näinhän se on, että esitysgrafiikkaohjelmat tämän hetkisessä muodossaan perustuvat iät ja ajat käytössä olleisiin infoformaatteihin eli kirjeeseen, lehteen ja kirjaan, joiden peruja on myös vanha piirtoheitinkalvo, josta taas on kehittynyt PowerPointin ja vastaavien sovellusten dia. Lähtökohtana oleva yksi sivu ei välttämättä olekaan mielekkäin tapa käsitellä informaatiota. Siihen on totuttu ja sillä on omat hyvät puolensa, mutta ehkä toisinkin voisi tehdä. Odotan uteliaana miten Prezi kehittyy ja mitä muuta on tulossa!

Käykää alkajaisiksi katsomassa Prezin sivulla olevia valmiita demoja. Jos oikein kovasti alkoi kiinnostaa, pyytäkää tunnukset ja kokeilkaa.

Ei kommentteja: