Sivut

sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Onko toimisto-ohjelma jo täydellinen vai vieläkö sitä voisi kehittää?

Tilasin juuri Bookplus.fi :stä Stephen Kosslynin kirjan Clear and to the Point. 8 Psychological Principles for Compelling PowerPoint Presentations.

Kosslyn on tunnettu ja arvostettu kognition tutkija, joka on mm. mallintanut mentaalisten mielikuvien syntymistä ihmisaivoissa. On kiintoisaa, miten laajalta alalta ”kaikkihan-sitä-nyt-osaavat-käyttää” -toimisto-ohjelma on alkanut kerätä huomiota itseensä tai tarkemmin sanottuna sen käytön tottumuksiin. PowerPointin ongelmallisuus toisaalta näyttää olevan juuri sen helppoudessa - sitä on mahdollista käyttää automaattiohjauksella sen syvällisempiä ajattelematta. Seurauksista en nyt tällä kertaa sano mitään.

Toimisto-ohjelmat ovat vuosien saatossa säilyneet melkoisen muuttumattomina. Varmasti joku nyt sanoo, että sehän vain osoittaa niiden olevan niin hyviä. Voisi kai myös sanoa, että niiden puutteiden kanssa on opittu elämään ja puutteet korvataan erinäköisin vippaskonstein tai asentamalla lisää ohjelmia. Käyttöliittymämuutoksesta huolimatta Microsoft Word yksittäisenä sovelluksena on edelleen suureksi osaksi sama tekstinkäsittelyohjelma kuin se oli versiona 2.0. ”Sama” tarkoittaa tässä sellaista samanlaisuutta, jonka taustalla on tietynlainen oletus ihmisen tavasta hahmottaa ja muokata tietoa. Toki versiossa 2007 on mainio SmartArt-kaavio tiedon visualisoinnin apuvälineenä, mutta sen taustalla on selvästikin näkemys työvälineestä tekstin kuvittamista varten. SmartArt ei sovellu ideointiin tai luonnosteluun, koska sillä tehdyn aineiston muokkausta ei voi jatkaa toisenlaisessa muodossa. PowerPointissa voidaan muuttaa luettelo SmartArt-kaavioksi, mutta jos haluaa toimia toisinpäin - muuttaa visuaalinen esitys tekstimuotoon - on maksettava lisää tai vähintäänkin etsittävä ja asennettava ilmaisohjelma*.

Entä jos toimistopaketissa ja ihan minimikokoonpanon vakiona olisi MindManagerin kaltainen miellekarttatyökalu, johon käsittelemäänsä asiaa voisi ensin luonnostella visuaalisesti ja ohjelma muuntaisi tuon esityksen tekstin rungoksi, taulukon rakenteeksi tms.?

*)En ole muuten koskaan testannut, olisiko ilmaisista mielle- ja käsitekarttatyökaluista mahdollista saada samanlaista jatkokäsiteltävää aineistoa kuin MindManagerista, tämän kokeileminen pitääkin ottaa tekemättömien töiden listalle!

2 kommenttia:

PerttuT kirjoitti...

SmartArt on tosiaan kiva lisä Wordissa ja soveltuu loistavasti esim. blogiartikkeleiden kuvittamiseen silloin kun Wordista voi julkaista suoraan Sharepoint-blogiin.

Mindmanagerista kun saisi vain exportattua yhtä kätevästi kuin vaikkapa SnagItistä niin sitäkin tulisi käytettyä paljon enemmmän artikkelien ja dokumenttien kuvituksena.

Noista ilmaisista mindmap-työkaluista on sen verran kokemusta, että kumpaakin voin suositella testaamaan. Cmap toolsista pitävät opetuskäytössä kun se on vapaamuotoisempi ja moni on sitä mieltä että Freemind on aivan MindManagerin veroinen. Lienee makuasioita lähinnä, mutta kyllä esim. Freemind on hyvin lähellä MindManagerin perusversion ominaisuuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Minulla on tosiaan ollut työlistalla jo pitkään noiden mainittujen työkalujen testaus, se ajanpuute...mutta ilmeisesti se aika kannattaa jostakin taikoa. MindManager on minulla ensisijainen työkalu, mutta pyrin noita ilmaisohjelmiakin aina välillä kokeilemaan - sieltä puolelta kyllä tulee tehdyksi löytöjä.

Freemindista tulee mieleen kun löysin jokunen viikko sitten Opeblogista (http://opeblogi.blogspot.com/)vinkin sellaisesta sivusta kuin http://www.wikimindmap.org. Sieltä saa wikisivujen sisältöä mindmapin muotoon. Minusta se oli ihan kätevä apu kaikenlaiseen alustavaan tiedonhakuun. Sivulla on valmis linkki, jolla saa vietyä tulosivun Freemind-muotoon.