Sivut

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Twitterin hakutoiminnot

Minulta kysyttiin, että eikö Twitterissä todellakaan voi tehdä hakuja. Toki sentään! Palvelun kotisivulla on nimittäin hakuruutu, tarjolla on tarkennetun haun lomake ja lisäksi voi käyttää hakuoperaattoreita. Entä tiesitkö, että Twitter-haun voi myös tallentaa?

Olen joskus kirjoittanutkin hakujen tekemisestä Twitterissä, mutta tekstistä päätellen käyttöliittymä on tuolloin (v. 2009) ollut erilainen kuin nyt, joten otetaan alusta uudestaan. Tutustutaan aluksi Twitterin perushakuun, joka tarkoittaa hakusanan kirjoittamista Twitter-tilin kotisivulla olevaan hakuruutuun

Perushaut

Kun haluat nähdä mitä Twitterissä puhutaan jostakin tietystä tuotteesta tai yrityksestä, kirjoita tuotteen tai yrityksen nimi hakukenttään, vaikkapa evernote. Tulossivulla hakusanaa vastaavat tviitit näytetään oikealla puolella. Vasemmalla puolella on lista tileistä, joiden nimessä tai kuvauksessa esiintyy antamasi hakusana sekä hakusanaa vastaavat suosituimmat kuvat ja videot.
Oletuksena näytetään suosituimmat tviitit eli ne, jotka Twitterin hakualgoritmin mukaan ovat saaneet eniten näkyvyyttä. Voit kuitenkin hakea näkyviin kaikki aihetta koskevat tviitit valitsemalla Kaikki.

Twitter-haussa on sama periaate kuin Google-haussa eli useita sanoja hakukentässä tarkoittaa sitä, että haluat kaikkien löytyvän tviitistä. Kirjoita lainausmerkkeihin täsmälliset ilmaisut (“twitter search”) ja jos riittää, että useasta hakusanasta ainakin yksi löytyy, erota ne toisistaan kirjoittamalla OR sanojen väliin. Kirjoita esimerkiksi evernote OR #evernote, jos haluat varmasti löytää kaiken Evernotesta sanotun. Haku kattaa tviitit, joissa esiintyy ohjelman nimi sellaisenaan tai nimi pelkästään hashtagina käytettynä. Tästä muuten huomaa, että vakiintunut nimi ei oikeastaan kaipaa samaa merkkijonoa enää hashtagina rinnalleen, koska pelkkä nimi riittää hakujen tekemiseen. Hashtagien turha käyttö syö vain merkkejä turhaan ja tuottaa sotkuisia tviittejä.

Tarkennetun haun lomakkeeseen pääset hakuruudun avulla tehdyn haun tulossivulta kun napsautat oikean ylälaidan rataskuvaketta. Samasta valikosta löydät myös komennon haun tallentamiseksi. Tallennetut haut tulevat näkyviin kun napsautat hakuruutua.

Twitter-hakuoperaattorit

Tarkennetun haun lomake on varmasti aloittelijalle ja harvoin hakuja tekevälle helpompi kuin hakuoperaattoreiden kirjoittaminen, mutta joidenkin mielestä on helpompi kirjoittaa operaattorilausekkeita. Minustakin ne ovat joustavampia kuin lomake, mutta tämä voi johtua inhostani  kaikenlaisia kuponkeja kohtaan yleensä. Tässä joitakin esimerkkejä operaattoreiden käytöstä:

  • Rajaa hakuja karsimalla esimerkiksi uudelleentviittaukset pois. Kun kirjoitat hakuruutuun esimerkiksi microsoft -rt, näet vain alkuperäiset tviitit. Miinusmerkkiä voit käyttää muutenkin hakusanojen karsimiseen: Kirjoita miinusmerkki sen sanan eteen, jonka haluat sulkea pois. Voit karsia tällä tavoin myös hashtageja.
  • Ajatustenvaihdon seuraaminen Twitterissä onnistuu sekin. Kahden henkilön välillä @-viesteinä toteutetun keskustelun pääsee näkemään kirjoittamalla etsintälomakkeelle from:tunnus to:tunnus. Huomaa, että tunnuksen eteen ei lisätä @-merkkiä.
  • Tviittien aikavälin määrittelet sanoilla since (alkaen) tai until (saakka) sekä kirjoittamalla päiväyksen muodossa vuosi-kk-pv.

Hakuehtoja voi myös yhdistellä. Tietyn henkilön lähettämät linkkejä sisältävät viestit saa näkyviin kirjoittamalla from:tunnus ilman @-merkkiä ja filter:links, esimerkiksi kirjoittamalla from:outilammi filter:links pääsee katsomaan millaisia linkkejä olen jakanut viime aikoina. Kun haluat nähdä tietyn käyttäjän lähettämät viestit jostakin aiheesta, voit kokeilla yhdistelmää hashtag ja from:tunnus, esimerkiksi #PPT from:tonyramos näyttää joukon em. henkilön lähettämiä viestejä, joiden sisältönä on PowerPoint.

Twitter-uutisvirran seuraaminen hakuehdoilla on yhtä helppoa kuin listojen avulla. Tässä on kuitenkin suunnattomasti apua TweetDeckistä tai vastaavasta asiakasohjelmasta.

Jos innostuit hakuoperaattoreista, löydät niitä lisää Twitterin tukisivulta How to Use Advanced Twitter Search.

2 kommenttia:

@kettu2 kirjoitti...

Kannattaa myös tutustua sovellukseen Tweetdeck, siinä myös saa haut talteen ja voit seurata vaikka yksittäisen käyttäjän twiittejä. Oman aikansa ottaa kun sen tajuaa, mutta palkitsee

outi.lammi kirjoitti...

Moikka, jaan täysin mieltymyksesi TweetDeckiin. Mahtava sovellus. Siihen voi lisätä sarakkeen ja määritellä siihen hakuehdoksi vaikka jonkun hashtagin ja sitten käytä vain välillä katsomassa mitä on saaliiksi tullut. Mielestäni nimenomaan TweetDeckin avulla Twitteristä saa eniten irti.