Sivut

maanantai 24. toukokuuta 2010

Tekeekö Google Wave comebackin?

Syksyllä julkistettu Google Wave osoittautui enemmän tai vähemmän pettymykseksi. Arvelen, että moni jakaa tuntemukseni. Julkistusta edeltävä hypetys muuttui piankin vaikenemiseksi ja rivien välistä oli luettavissa, että vain harva keksi sille mitään järkevää käyttöä.

Palvelun perusidea oli hyvä ja mielessä kävi paljonkin asioita, joihin Wavea olisi voinut käyttää, mutta kun se ei vain toiminut. Ensinnäkin se oli hidas ja jähmeä. Toiseksikin se oli sekava. Koska se oli niin hidas, jähmeä ja sekava, kukaan ei oikein tuntunut innostuvan siitä eikä hyötykäytöstä päässyt kertymään kunnollista kokemusta. Kuvaavaa on, että minullakin on jäljellä 14 kutsua palveluun. Niitä tipahteli uusia sitä mukaa kun vanhat olivat loppuneet, eivätkä kutsut lopulta kiinnostaneet ketään.

Nyt kutsuja ei edes tarvita, sillä suljettu betatestausvaihe on ohi ja palvelu on avoin kenelle tahansa, joka sitä haluaa käyttää. Mikro PC -lehden verkkoartikkelissa kuitenkin arvellaan, että yritykset tuskin ryntäävät Google Waven käyttäjiksi. Sen sijaan kouluissa ja oppilaitoksissa työkalulle keksittäneen enemmänkin käyttötarkoituksia.

Pitkän tauon jälkeen käynti Wavessa osoitti, että sovellus kokonaisuutena toimii nyt sujuvammin. Ehkä myös omat taidot ovat kohentuneet ja sekavuudelle on yhtä sun toista tehtävissä – koko maailman pulinoitahan ei tarvitse seurata vaan rajataan kohteet siihen mikä on tärkeää. Google Wave ei välttämättä ole niitä työkaluja, jotka avautuvat silmänräpäyksessä. Wavella on oma toimintalogiikkansa, jonka avautuminen vaatii halua kokeilla ja sitä myöden vaikutelma sekavuudestakin häviää.

Tunnustan, että en edes tiedä mitkä tässä postauksessa kuvatuista ominaisuuksista ovat olleet saatavilla jo aikaisemmin talvella, sillä huonot kokemukset saivat minut aktiivisesti unohtamaan palvelun pitkäksi aikaa. Jos Wave kuitenkin toimii niin hyvin kuin miltä nyt näyttää, sitä kannattaa kokeilla. Joitakin perusjuttuja, joista on hyvä aloittaa:

Uutta Wavea aloitettaessa voidaan tehdä valinta usean tehtävätyypin joukosta: On perusviesti (Blank Wave), äänestyspainikkeet sisältävä keskustelu, tehtävälista, kokouspöytäkirja, uusi dokumentti tai aivoriihi. Yhteistä asiakirjaa on voinut jo aikaisemminkin, mutta hidastelun ja pysähtelyn vuoksi se oli tikkuista puuhaa. Nyt käyttökokemus oli aivan toisenlainen. Yhteinen dokumentti aloitetaan luonnoksena (draft) ja se voidaan merkitä kommentoitavaksi (for review) tai lopulliseksi (final).

Laajennuksia on tarjolla laidasta laitaan huvittavan ja hyödyllisen väliltä. Hyötykäyttöpuolelta kokeilin mm. Ferry-nimistä lisäosaa, joka kuljettaa Waven sisältöä Google-dokumentteihin. Aloitin "aaltona" uuden asiakirjan, jota muokkasin ja jonka sitten siirsin omien asiakirjojeni joukkoon. Ferryn saa määriteltyä myös päivittämään asiakirjaan tehdyt muutokset. Hieman epäillen seurasin, miten kalikka pyyteli käyttöoikeuksia itselleen. Saa nähdä paljastuuko lisäosista pahojakin tietoturva-aukkoja.

Kaiken kaikkiaan ei lainkaan hassumpaa. Nähtäväksi jää onnistuuko Google Wave palauttamaan edes osan siihen julkistusajankohtana osoitetusta kiinnostuksesta vai pitävätkö alkuaikojen huonot kokemukset käyttäjät loitolla.

Linkkejä:

FireFoxille on lisäosa, joka ilmoittaa uusista viesteistä. Chromen vastaava on Google Wave Checker

Google I/O -konferenssi pidettiin San Fransiscossa 19–20.5. Tässä Mashablen yhteenvetokoostetta siitä, mitä on tulossa.

4 kommenttia:

Timo Kantola kirjoitti...

Minäkin palasin Waven pariin ja tutustuin uudistuksiin. Mikään niistä ei oikein iskenyt. Ehkä pitäisi katsoa tarkemmin. Minulla jäi kutsuja lakkariin 26 kpl :)

Minusta tuntuu, että näitä kaikenmaailman somesivustoja alkaa olla jo liikaakin ja ihmiset eivät kovin helposti enään innostu uusista jos ne vähänkin tökkäävät.

outi.lammi kirjoitti...

Google Wave voisi olla ihan oikea työkalu esimerkiksi verkostomaisesti työskentelevien yrittäjien tms. kesken, ei pelkästään somesivusto someilun vuoksi. Parhaat kokemukset Wavesta sain talvellakin kun kokeiltiin sitä "oikeisiin" töihin.

On kyllä ihan totta, että temppuilua näiltä ei pitkään siedä. Väline vaihtuu lennossa ellei sillä saa tehtyä sitä mitä lähti tekemään.

Anja Alasilta kirjoitti...

Kiitos hyvästä katsauksesta! Wave oli jo päässyt unohtumaan.

Vanhan meilin tilalle kyllä kaivattaisiin tehokkaampaa välinettä. Tietohallinnosta riippuu, mikä ratkaisu ja milloin pääsee suurissa organisaatioissa laajaan käyttöön. Sieltä se sitten valuisi muuallekin.

outi.lammi kirjoitti...

Todella moni sanoo Wavesta samoin: päässyt unohtumaan. Siinä on kaikin puolin hyvä huono esimerkki keskeneräisen tuotteen avaamisesta hitusen liian aikaisin. Kova kohina etukäteen ilmeisesti kasvatti odotuksia ja siinä ei sitten enää auttanut sekään tieto, että tuote oli vasta beta.