Sivut

maanantai 10. toukokuuta 2010

Bloggerin betalla uutta ilmettä blogiin

Mainitsin edellisessä postauksessa Bloggerin betaversion, joka tarjoaa paljon enemmän helppokäyttöisiä vaihtoehtoja blogin ulkoasun muokkaamiseen kuin mihin tähän saakka on totuttu. Bloggerin omien valmismallien valikoima on ollut suppea eikä sitä ole uusittu aikoihin. Bloginsa ulkoasua on voinut muokata etsimällä verkosta valmiita blogimalleja, muuttamalla fontteja tai tekstin väriä sekä peukaloimalla itse vakiomallin koodia.

Betaversiossa on useita muokattavia blogimalleja, jotka on jaettu neljään alaryhmään. Lisäksi jokaisesta mallista on saatavilla yksi-, kaksi- tai kolmipalstainen layout ja palstojen leveyksiä pääsee itse säätämään. Käytettävissä on runsaasti taustakuvia ja työkalu fonttien sekä blogin osien värityksen muokkausta varten. Betaversion työkalut saat käyttöösi kirjautumalla omaan blogiisi ja siirtymällä sen jälkeen verkko-osoitteeseen http://draft.blogger.com. Tämän jälkeen avataan Bloggerin hallintapaneeli, jonka Ulkoasu-linkkiä napsauttamalla pääset ulkoasun muokkausnäyttöön ja löydät uuden välilehden Mallin suunnittelutyökalu.

Pari varoituksen sanaa on ehkä nyt paikallaan. Huomasin nimittäin muutaman epäonnistuneen kokeilun jälkeen, että samaa blogia ei kannata yrittää muokata vuorotellen sekä vanhalla että uudella versiolla. Niinkin yksinkertainen asia kuin otsikon fontin värin muutos tuotti joka kerta virheilmoituksen, kun yritin tehdä korjauksen vanhalla editorilla uudemmalla luotuun blogiin. En myöskään avaisi blogiani muokattavaksi betaversioon, jos vanhan blogimallin koodia on muokannut käsin, ellei sitten ole tarkoitus vaihtaa malli kokonaan uuteen.

Jos kuitenkin olet parhaillaan aloittamasssa blogia ja haluat tehdä sen uudella Bloggerilla, voit tehdä betasta heti oman blogisi oletuksen. Kun olet kirjautunut blogiisi ja avaat betaversion hallintapaneelin, näet heti ensimmäisessä ikkunassa valintaruudun ja sen vieressä tekstin Tee Bloggerin betaversiosta oletushallintakeskus. Itse en määritellyt betaversiota oletukseksi, koska molemmat blogini ovat samassa hallintapaneelissa ja haluan pitää vanhan blogini ainakin toistaiseksi yksinomaan vanhan Bloggerin komennossa. Valitsen sitten uudelle blogilleni joka kerta erikseen uuden muokkaustyökalun.

Video Blogger betan uusista ominaisuuksista:

Laita talteen myös Blogger in Draft -blogin linkki . Blogia seuraamalla saat tietoa muutoksista ja bugikorjauksista.

Tiesithän muuten, että voit kopioida nykyisen blogimallisi talteen kiintolevylle. Ulkoasu-välilehden Muokkaa HTML-koodia -sivulla on tätä varten linkki Lataa koko malli.

7 kommenttia:

Katleena kirjoitti...

Kiitos kullanarvoisesta vinkistä! Olin ottanut Bloggerin Betan käyttöön, mutta en olisi löytänyt uusia pohjia ilman apuasi.

Mulla on muuten sulle blogissani kysymys. :)

http://eioototta.blogspot.com/2010/05/hups-uusi-ulkoasu.html

Timo Kantola kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Olenkin suunnitellut blogini ulkoasun muuttamista ja uusi bloggeri tarjoaa siihen minulle ihan riittävät ominaisuudet.

Tuon YouTube-videon leveys kannattaa vanhassa bloggerissa säätää kokoon
height = 300 ja width 450.
niin sopii paremmin sivulle.
http://www.kayraranta.com/2010/05/youtube-testi.html

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos, Timo. Olikohan muuten aikaisemmin YouTubessa valmiina kokoversio, joka sopi bloggerin palstaan suoraan ilman koodin muokkaamista, en muista noita mahtumisongelmia olleen ennenkuin vasta vähän aikaa.

Timo Kantola kirjoitti...

Tämä uusi Blogger beta on nyt käytössä ja muokkailin blogini toisen näköiseksi. Ei kyllä ole vielä valmis ja voi muuttua vielä rajustikkin.
Mutta Google Analytics lakkasi toimimasta samalla hetkellä. Eli jotenkin muutos koodia sotkee.

outi.lammi kirjoitti...

Omituista. Minulla taas Analytics lähti toimimaan, mutta Feedburneriin ei siirry mitään. Tosin jos muokkasit vanhasta, voi ollakin eri juttu. Kokeilitko ottaa koodin pois ja lisätä sen uudestaan samaan kohtaan?

kaisu marjatta kirjoitti...

Hei! Voit varmaan neuvoa minua pulmassani.. Minulla on ollut blogi jo useita vuosia, vanha kunnon bloggeri, joka päivittyi noin minuutissa myös SEURASAJIENNI listalla. Nyt kun ihmettelin miksi sivuni ei näy lukijoideni listalla, eikä näy hallinapaneelissakaan kuin kuukausi sitten älysin että syy on se, että olen ihan vahingossa ottanut käyttöön tämän betaversion.. se ei näy päivittyneenä kuin omassa blogissa. Blogin kirjoittajana on tylsää jos ei saa koskaan kommentteja.. vain ne lukijat käyvät joiden sivulle jätän kommentin, sitten he huomaavat että minulla onkin paljon uusia postauksia.. Haluaisin palauttaa vahingoittamatta vanhan bloggeri hallinapaneelin.. voiko sen tehdä? kiitos jos vastaat, mieluiten omalle sivulleni että ei tarvitse etsiä vastausta.. http://aikatherine.blogspot.com

outi.lammi kirjoitti...

Moi, vastaan kuitenkin tänne, koska en oikein keksinyt mikä sivullasi olisi ollut sopiva paikka vastatukselle. Sinun blogissasi näkyi olevan käytössä ns. dynaamiset näkymät eikä beta, johon tässä kirjoituksessa viitataan. Dynaamiset näkymät pitäisi voida palauttaa takaisin perusnäkymään sieltä mallien alapuolelta "Palauta perinteiset mallit" mutta en mene vannomaan palautuuko kaikki entiselleen. Jos olet muokannut mallia itse eikä sinulla ole siitä varmuuskopiota niin voi olla, että jotakin jää puuttumaan.