Sivut

tiistai 9. helmikuuta 2010

Pieniä mind mappeja

Olen ollut kovin tohkeissani ensimmäisestä ostamastani iPhone-sovelluksesta. Puhelin on ollut minulla nyt puoli vuotta ja tähän mennessä ilmaisista ohjelmista on löytynyt monta käyttökelpoista työvälinettä. Mindjet for iPhone oli kuitenkin vaikea vastustettava etenkin kun hintakaan ei ollut paha (5,99 euroa). Kyseessä on siis tunnetun Mindjet MindManager-ohjelman "pikkusisko", joka on tehty varta vasten iPhonelle ja iPod Touchille. Ja MindManageristahan on olemassa myös Mac-versio.

Koulutusrepertuaarissani MindManager on ollut pitkään, vaikkakin se on marginaalinen tuote verrattuna MS Office -tuoteperheen ohjelmiin. Minusta itsestäni on kuitenkin tullut vannoutunut MindManager-käyttäjä ja uusi ohjelmaversio tulee aina hankittua, joten kurssimateriaalikin pysyy ajan tasalla. Tämän tyyppiset sovellukset ja muutenkin kaikki sellainen, joka edistää tiedon muuttamista kuvalliseen muotoon on minusta erityisen kiinnostavaa. Näen kasvavaa tarvetta hyville työvälineille, jotka auttavat esittämään tietoa visuaalisessa muodossa. Kuvio on tehokas tiivistäjä ja siksi infoähkyisenä aikana korvaamaton.

Mindjet for iPhone on tietenkin riisuttu versio pääohjelmasta, mutta silti se on osoittautunut yllättävän monipuoliseksi. Vaikka kirjoitin postauksen otsikkoon"pieniä mind mappejä", ohjelmalla voidaan piirtää hyvinkin laajoja karttoja. Sovelluksen tiedoissa luvataan, että piirtoalue voi olla 100 x näytön suuruinen. Itse yleensä jatkan laajempien karttojen muokkausta PC:n MindManagerilla, joten ei ole tullut testatuksi miten suurimpien karttojen piirtäminen sujuisi. Piirtäminen on kuitenkin paljon helpompaa kuin aluksi kuvittelin.

iPhonella tehdyt kartat voidaan siirtää PC:ssä olevaan MindManageriin monella tavalla. Tiedoston voi lähettää itselleen sähköpostina (viesti kulkee tällöin Mindjetin palvelimen kautta ) tai käyttämällä erityistä Transfer-toimintoa. Tällöin sekä PC:n että iPhonen on molempien oltava yhteydessä samaan langattomaan verkkoon. Toiminto antaa joka kerralla vaihtuvan IP-osoitteen, jota käyttämällä pääsee katselemaan iPhonensa mindmap-tiedostoja selaimesta ja ne voi myös ladata tietokoneelleen. Myös omalla tietokoneella olevan mindmapin voi siirtää iPhoneen. Jos mindmappeja on siirrettävänä paljon ja usein, suositellaan kolmatta siirtotapaa eli Bonjour for Windows -sovellusta.

Sitähän se arki on, että työhön ja projekteihin liittyviä ajatuksia tulee ja menee aikaa tai paikkaa kyselemättä. Lisäksi jokaiselle meistä tulee tuon tuostakin tilanteita, joissa joutuu odottelemaan jotakin muuta tapahtuvaksi. Jos työvälineet alkavat lopultakin toimia keskenään näin hyvin ja muutenkin vastata käyttäjän todellisiin tarpeisiin, ei tarvitse ylimääräisten viivästysten yllättäessä tuskailla ja voivotella, miten tekemättömät työt odottaisivat omassa työhuoneessa. Odotusaika on kuin pieni lahja, jonka voi käyttää vaikka seuraavan viikon työlistan kirjoittamiseen, koulutuspäivän sisällön suunnitteluun tai täysin uuden idean paloitteluun. Työn tekeminen ei minusta saa aina vaatia vääntäytymistä erilliseen työpisteeseen istumaan, jossa kuitenkin tulee vietettyä aikaa aivan riittävästi.

Ihmetteletkö miksi teen viikon tehtävälistaa mindmappina kun Outlook on olemassa? No, mindmappihan on asioiden esitysformaattina kerrassaan mainio ja MindManagerista saa aikatiedot näppärästi Outlookiin.

Mindjet yrityksenä löytyy sekä Twitteristä että Facebookista.

2 kommenttia:

Anja A kirjoitti...

Oitis ostamaan!
Tässä toinen MindManagerin ystävä - ja iPhonen käyttäjä. Hankin heti.
Kiitos vinkistä

outi.lammi kirjoitti...

Hei Anja! Mindjet for iPhone on vähintään hintansa arvoinen hankinta.