Sivut

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Buddhify 2 katkaisee kiireen

Tietoinen läsnäolo taitaa olla jo valtavirtaa. Viimeksi Helsingin Sanomissa 18.2. oli  juttu tietoisesta läsnäolosta ja sen mahdollisesta positiivisesta vaikutuksesta lasten ja nuorten mielenterveyteen. Ainakin oman kokemukseni perusteella tietoisuustaitojen ja säännöllisesti harjoitetun meditaation vaikutukset ovat suotuisat. Minusta ei ole tullut älykkäämpää, valaistuneempaa eikä muutenkaan mukavampaa ihmistä, mutta on ollut rohkaisevaa huomata, että karkaileville ajatuksilleen ja keskittymiskyvylleen on mahdollista tehdä jotakin. Se ei nyt kertakaikkiaan käy, että kovin usein lähtee etsimään kirjaa X nettikirjakaupasta ja päätyy blogin Y kautta YouTubeen kuuntelemaan musiikkipätkää Z.

Buddhify 2 on iOS-laitteille tehty meditaatio- ja rentoutussovellus. Se sisältää kokoelman lyhyehköjä (5–15 min.) sanallisesti ohjattuja “meditaatioita” eri tilanteisiin, esimerkiksi Feeling stressed, Working online, Can’t sleep jne. Luetussa sisällössä on mm. ohjeita hengitysharjoituksia varten. Tulee mieleen, että Buddhify 2 on tämän päivän muunnos rentoutuskaseteista, jotka ennen 80-lukua syntyneet lukijat ehkä muistavat. Minusta Buddhify 2 -ääninauhoitteet toimivat silloin kun mieli on todella levoton. Niiden kuuntelu ajaa kierroksia sopivasti alas ja sitten voikin olla valmis tavanomaiseen meditaatioon. Yövalvomiset johtuvat usein siitä, että jokin ajatus kiertää mielessä. Jollakin Can't sleep -ryhmän meditaatiolla voi taltuttaa tällaisen mielikiertolaisen ja uni pääsee jatkumaan. Buddhify 2:ssa on myös ajastin omaehtoista meditaatiota varten, mutta tähän tarkoitukseen käytän itse Equanimity-sovellusta, jonka merkkiääneksi valittu tiibetiläinen kello on viehättävämpi kuin Buddhify 2:n sanallinen ilmoitus meditaation alusta ja lopusta.

Buddhify 2:ssa on myös pelillinen puolensa. Voit katsoa tilastot omista meditaatioistasi ja pisteyttää oman mindfulnesstasosi. Buddhify 2 on muuten yksi visuaalisesti viehättävimmistä appseista, jonka olen kännyyni ladannut. Käyttöliittymässä on hauska ratkaisu: Meditaatiot valitaan ympyrästä, josta päätason sektorin hipaisu avaa siihen liittyvät vaihtoehdot viuhkamaisesti.


Ohjaukset luetaan englanniksi brittiaksentilla, mikä saattaa vaikuttaa käyttäjäkokemukseen. Itse en luultavasti käyttäisi tätä sovellusta, jos sisältö pitäisi kuunnella jollakin leveimmän pään amerikkalaisaksentilla luettuna. Tällaiselle anglofiilille brittienglanti sopii. (En edes kysy milloin tällaisen joku tekee suomeksi, saan selitykseksi kuitenkin pienen kielialueen ja miten ei kannata.)

Arjessa hyödyllisten tietoisuustaitojen opetteluun on tarjolla paljon kursseja ja koska kyseessä on trendilaji, hinnatkin näyttävät parin viime vuoden muuttuneen sen mukaisiksi. Itselleni meditaatiosta ja tietoisuustaidoista on tullut tapa ilman kallista kurssitusta. En silti väheksy kursseja, sillä sellainen voi auttaa kiinnostunutta pääsemään alkuun. On kuitenkin syytä tiedostaa, että tuloksia saadakseen on oltava pitkäjännitteinen. Viikonlopun intensiivikurssilla on ihanaa lillua euforisessa tilassa irti arjesta samanmielisten keskellä, mutta kiireen ja työpaineiden keskellä sitoutuneisuus punnitaan. Joogaopettaja ja kirjailija Donna Farhi on kuvannut meditaatiota vertaamalla sitä tilanteeseen, jossa joudut suljetuksi siivouskomeroon ja seuranasi on megafoniin kailottava mielipuoli – tuo mielipuoli on oma mielesi. Kuvaus on huvittava, mutta myös tuskallisen totta. Tietoisuustaitojen harjoittaminen ei ole aina hauskaa eikä helppoa. Tulokset kuitenkin palkitsevat kärsivällisen.

Ei kommentteja: