Sivut

torstai 28. tammikuuta 2010

Kumpi RT parempi, uusi vai vanha?

Twitterin retweet eli RT on toiminto, joka on lähtöisin palvelun käyttäjiltä itseltään. Kun he ryhtyivät välittämään toisilleen parhaita tviittejä, myös clientien kehittäjät heräsivät ja alkoivat lisätä sovelluksiinsa toimintoja helpottamaan viestien kierrätystä. Uusitun RT-toiminnon taustoja selittävässä artikkelissa Why Retweet works the way it does Evan Williams toteaa, että tällainen ilmiö on yksi hienoimmista asioista mitä voi tapahtua käyttäjien ja kehittäjien keskinäisessä ekosysteemissä.

Miksi RT sitten piti tehdä uudelleen? Samaisessa Williamsin artikkelissa todetaan vanhan tai RT-toiminnon ensimmäisen version huonoiksi puoliksi mm. häly (noise), mikä johtuu siitä, että ihmisillä on paljon yhteisiä seuraajia. Kun moni seuraa samaa tviittaajaa, Twitter-virrassa näkyy samaa sisältöä useaan otteeseen. Toinen ongelma on johtunut RT-merkinnän luontitavasta, joka clienteissa on toteutettu suunnilleen vastaavasti kuin jos käyttäjä kopioisi viestin ja liittäisi sen tyhjään viestikenttään sekä lisäisi eteen RT-merkinnän ja alkuperäisen lähettäjän tunnuksen. Näin merkkimäärä voi kasvaa yllättävän paljon ja jotakin pitää poistaa. Onkin usein käynyt niin, että hyvä tviitti on jäänyt välittämättä, koska sen muokkaaminen olisi suorastaan pilannut alkuperäisen. "Miten saat paljon RT-mainintoja" -tyyppisissä artikkeleissa on neuvottukin kirjoittamaan niin lyhyitä tviittejä, että tuleville RT-merkinnöille jää tilaa. Williams myös huomauttaa, että tviitin muokkaus voi tuottaa asiavirheitä ja periaatteessa RT-viestejä olisi mahdollista väärentää - en tosin ole kuullut yhdestäkään tapauksesta.

Uudella RT-toiminnolla on yritetty korjata em. ongelmat. Viestiin lisättävä kuvake (ks. kuva alla, vasen yläkulma) ei vie kirjoitustilaa, joten kaikki 140 merkkiään käyttäneellä tviittaajalla on entistä parempi mahdollisuus saada lausahduksensa kiertoon. Hälyn määrää vähentää se, että saman tviitin uudelleenlähetykset yhdistetään. Vaikka tviittiä lähetettäisiin eteenpäin useita kertoja, se näkyy vain kerran, mutta siihen on liitetty tieto ensimmäisestä uudelleenlähettäjästä ja muiden lukumäärä.

Toiminnon käyttö on helppoa: viedään hiiri tviitin päälle, jolloin ilmestyy näkyviin Retweet-linkki. Näin siis Twitterin websivulla, käytäntö voi hieman vaihdella apuohjelmasta riippuen.
Jos uusi Twitter ja/tai uusi RT-toiminto on outo (luultavasti on, jos luet tätä), kannattaa muutenkin käydä oman tunnuksensa kotisivulla tutkimassa erityisesti Retweets-linkistä aukeavaa sivua. Se selvensi ainakin minulle uuden RT:n toimintaperiaatetta. Sivulla on 3 välilehteä, joista ensimmäisellä ovat tunnuksen haltijan seurattavien välittämät RT:t. Toisella välilehdellä (Retweets by you) ovat tunnuksen haltijan itsensä tekemät kierrätykset. Kolmannella (Your tweets, retweeted) näkyvät ne tunnuksen haltijan viestit, joita muut ovat välittäneet edelleen.
RT-viesti voi hämmentävästi näyttää siltä, kuin se tulisi suoraan alkuperäisen viestin lähettäjältä. Kierrätyskuvake vasemmassa yläkulmassa kuitenkin paljastaa, että viesti on kierrätetty ja alapuolella on tieto siitä, kuka omista seuraajista välitti sen (Retweeted by).

Kumpi sitten on parempi? Olen alkanut pitää uudesta RT-toiminnosta, koska se on kätevä oikean apuohjelman kanssa käytettynä (suosikki on nyt TweetDeck). Silti vanhassakin on hyvät puolensa, koska joihinkin kierrätettäviin viesteihin on ihan pakko päästä kommentoimaan jotakin. Olen ymmärtänyt, että tällaista mahdollisuutta on suunniteltu uuteen RT-toimintoon. TweetDeckissä tämä mahdollisuus on tavallaan jo nyt, nimittäin RT-toimintoa käyttäessään voi vaihtaa lennossa vanhaan.

Koska jotkut apuohjelmat tukevat vain vanhaa RT-toimintoa, ne eivät myöskään osaa näyttää uudella tavalla välitettyjä RT-viestejä. Itsekin huomasin tässä männäviikolla, että olipa jäänyt kiittämättä monesta RT:stä. Tosin on puhuttu siitäkin, että RT:stä kiittäminen lisää vain hälyä. Ehkä RT sinällään on jo kiitos hyvästä tviitistä, joten tarvitseeko kiittämisestä kiittää?

Ei kommentteja: