Sivut

maanantai 27. elokuuta 2012

Tätinörtin Office-vinkkejä nyt Applen kirjakaupasta

Muistatteko viime talvena julkaisemani Tätinörtin niksikirjan, jota jakelin rajoitetun ajan? Nyt voit ladata Applen kirjakaupasta iPadille tehdyn lyhennetyn version, joka sisältää alkuperäisen opuksen Microsoft Office -niksit sekä joitakin blogikirjoituksiani kevyesti muokattuina. Jätin pois yhteisöpalveluita ja verkkotyökaluja koskevat kohdat, koska suurin osa oli päässyt vanhentumaan.

Teos on maksuton. Tilini Applen kirjakauppaan on kuitenkin Paid Books Account, mikä tarkoittaa sitä, että niin halutessani voin myös hinnoitella julkaisemani sisällön. En kuitenkaan tällä erää lupaa mitään, sillä nyt on muita aikatauluja tulossa huolehdittaviksi – kerron niistä pian tarkemmin.

Kiinnostaako iPad-sisällön julkaisu Applen kirjakaupan kautta?

Omaa tuotantoasi voit laittaa tarjolle ilmaiseksi, jolloin riittää Free Books Account -tili. Jos takaraivossa kuitenkin muhittelee ajatus ansaita taskurahoja  kirjoitttamisellaan, kannattaa saman tien ottaa Paid Books Account -tili. Tilin tyyppiä ei voi muuttaa, ymmärtääkseni olisi tosin mahdollista luoda toinen tili. Suosittelen joka tapauksessa tutustumista sisällöntuottajille annettuihin ohjeisiin, aloita vaikka tästä.

Ohjeesta käy mm. ilmi, että tarvitaan US Tax ID, joka vastaa suunnilleen meidän Y-tunnustamme. Tunnusta hankkivan kannattaa varautua aikamatkaan: Muualla kuin USA:ssa asuvat joutuvat asioimaan faksin välityksellä tai puhelimitse. Faksin! Minähän en ole faksia nähnytkään 15 vuoteen, joten puhelin oli ainoa keino asioiden hoitamiseksi. Joltakin keskustelufoorumilta sain vinkin täyttää hakulomake etukäteen. Se oli viisas neuvo! Lomakkeessa on monta kohtaa ja puhelusta tulee pitkä vaikka tiedot olisivat valmiina paikoillaan. Eikä kaikkea tarvitse tietää. Jos jokin ruksi oli väärässä ruudussa tai sanoin, että en tiedä mitä tähän olisi pitänyt laittaa, virkailija rapisteli hetken papereitaan ja asiat selvisivät.

Tax ID -numeron saa heti puhelimessa ja sitten voikin mennä täyttämään myyntitilin perustamiseen tarvittavia kuponkeja. Kiire ei kuitenkaan ole, sillä numeron myöntämisen jälkeen on viive ennen kuin sitä vastaavat tiedot tunnistetaan Applen tietokannassa.

Kirjakin on sitten jossakin vaiheessa kirjoitettava ja taitettava. Jos teet taiton iBooks Authorilla, kokemus esimerkiksi InDesignista auttaa. Mm. O’Reillyn nettikirjakaupassa on hyvä maksuton opaskirja. Huomaa, että paid books -puolella vaaditaan ISBN-numero vaikka kirja olisi maksuton. Suomessa ISBN-numeron hankkiminen käy vaivattomasti. Ainakin minun kohdalleni sattui mitä avuliain Kansalliskirjaston virkailija, joka myös suositteli ottamaan oman kustantajatunnuksen – siispä otin sellaisen (tämänhän ISBN-numerolukutaitoinen näkeekin).

Office-niksikirja iPadille on ensisijaisesti iBooks Author -taittoharjoitteluni tulos. Ulkoasussa on käytetty sovelluksen perustemplatea eikä kirjassa ole vielä hyödynnetty työkaluja, joilla sisältöön saisi vuorovaikutteisuutta. Tärkeimmäksi tavoitteeksi otin nyt opetella julkaisuprosessin kokonaisuutena jo olemassa olevan materiaalin pohjalta, mutta kehitystyöhän on sallittua.

Julkaisija tarvitsee kärsivällisyyttä

Jos suunnittelet sisällöntuottamista maksulliselle puolelle, huomioi myös se, että kriteerit ovat tiukemmat kuin ilmaispuolella. Ellei kirja toimi teknisesti, se palaa korjattavaksi. Minunkin ensimmäinen lataukseni pullahti takaisin, koska sisällysluettelo oli laadittu väärin – tarkemmin sanottuna kirjan rakenne oli pielessä, mistä sitten seurasi kelvoton sisällysluettelo. (Free books -puolella ollaan nähtävästi sallivampia, sillä pari malliksi lataamaani ilmaiskirjaa olisi narahtanut aivan samasta asiasta.)

Koko julkaisuprosessi muistutti hetkittäin tikkuisen palapelin kokoamista, mutta kun kaikki osaset olivat löytyneet ja napsahtivat omille paikoilleen, tuntui autuaalta. Voi sitä riemua kun aikaisin keskiviikkoaamuna 22.8 näin iTunes Connect -tililläni vihreän lampun. Hämmästyin itsekin miten tohkeissani olin tästä projektista. Joku voisi sanoa, että lapsellista! Mutta jos ihmiseltä menee kyky olla lapsellinen, se ei suinkaan tarkoita sitä, että hän olisi aikuinen tai jotenkin erityisen kypsä. Silloin on yksinkertaisesti pystyynkuollut!

Tee kuten moni muukin on tehnyt ja hae omasi pois! Kirja löytyy nimellä “Microsoft Office. Niksejä ja ohjeita”. Ilahtuisin muuten tavattomasti jos jaksaisit käydä antamassa palautetta lomakkeella, jonne pääsee alkusanojen lopussa olevasta linkistä tai tästä.

2 kommenttia:

Ari H. kirjoitti...

Moi, juuri laitoin yhden kommentin, mutta en tiedä tuliko se perille. Google kun vaati minua kirjautumaan uudelleen ja prosessi meni vähän säädöksi.

Anyways, kiinnostaa mitä on tapahtunut e-kirjojen julkaisujen jälkeen. Mitä on jäänyt käteen? Eikä pelkästään rahallisesti.

Latasin juuri iMacilleni uuden käyttiksen ja opiskelun puitteissa perehdyn Authoriin. Kiehtoo hiukan testata julkaisua huvin vuoksi, vaikka ei mitään painavaa sanottavaa olekaan.

En tiedä saanko blogisi vastausta tietooni (eli tuleeko jotain noticea mulle), mutta @twiittari ottaa ainakin linkit vastaan.

terv. Ari

outi.lammi kirjoitti...

Moi, anteeksi, että kommenttien laittaminen on näin hankalaa, mutta spammia virtasi ihan solkenaan niin ajattelin kokeilla pitää hetken estoja tiukemmalla jos tilanne siitä rauhoittuisi.

Mutta siis mitäkö on tapahtunut e-kirjan julkaisun jälkeen? Kirjaa on ladattu tasaiseen tahtiin 10 - 40 kpl viikossa. Aina kun mainitsen siitä jossakin, haetaan enemmän eli näkee hyvin miten pitäisi aktiivisesti markkinoida. Tosin kun tämä on maksuton niin markkinointi jää. Maksuttomuus myös tekee sen, että eihän siitä mitään rahallisesti käteen jää :)Kokemuksensa prosessin läpikäynti oli kuitenkin hyödyllinen. Muodostui kuva siitä, minkä verran homma vaatii työtä (paljon!).

Tällä hetkellä kirjoitan kirjaa kustantajalle, mutta minullahan on oma kustantajatunnus, joten kun seuraava oma ideani saa punaisen valon kustantajalta, kynnys tehdä se itse on hyvin pieni.

Authoriin on tullut äskettäin päivitys, jossa näkyi olevan paljon hienoja ominaisuuksia, odotan malttamattomana että tästä vähän rauhoittuu ja pääsen tutkimaan tarkemmin.