Sivut

tiistai 10. kesäkuuta 2008

Kortit, kirjat & lehdet - tee julkaisuja Wordilla

Tämän kirjan tiedot ovat olleet julkisesti näkyvillä jo muutaman viikon ja sen verran siitä on kyseltykin, että pieni esittely on paikallaan. Tulossa on siis opas, joka on tarkoitettu avuksi ja tueksi pienimuotoisiin ja satunnaisiin julkaisuprojekteihin ryhtyneille. Ja oppaassa kirjoitus- ja taittotyö tehdään Word-tekstinkäsittelyohjelmalla. Siis myös taitto, ei pelkästään tekstin kirjoittaminen!

Painokelpoisen kuvan käsittely neuvotaan Adobe Photoshop Elementsin versiolla 6 ja pdf-tiedostot pyöräytetään Adobe Acrobat-versiolla 8. (Jotkut ovat ehtineet omaksua Word 2007 -version omaksi työkalukseen ja näille on tekeillä erillinen pdf-tiedosto, joka auttaa löytämään tarvittavat toiminnot.)

Painettavan julkaisun tekemiseen suositeltavin työväline on julkaisuohjelma. Siitä nyt ei kerta kaikkiaan pääse mihinkään. Toisaalta pitää myös käyttää tervettä järkeä ja ottaa tilanteet huomioon: Jos suvun historiikin kirjoittaja on tottunut Word-käyttäjä, onko mielekästä vaatia häntä ostamaan kallis ohjelma, jota hän ei välttämättä myöhemmin tarvitse?Tekstinkäsittelyohjelmaa käytettäessä saatetaan hävitä laadussa jonkin verran, mutta uusimman julkaisuohjelman ostaminen ja asentaminen eivät sellaisenaan riittäisi puutteita korjaamaan. Sitä kun pitäisi opetella kunnolla käyttämäänkin. Kirjan aineiston kokoaminen, toimitus ja kirjoittaminen ovat mukavaa mutta rankkaa työtä, eikä aikaa välttämättä riitä enää työvälineen käytön opiskeluun. Enkä suosittelisi julkaisuohjelman käytön opiskelumateriaaliksi painoontoimitettavaa aineistoa.

On myös hyvin yleinen käsitys, että tulostus- ja painopalveluyritykset suhtautuvat nuivasti Word-taittajiin. On aivan ymmärrettävää, miksi Wordia ei ensisijaisesti suositella painotöihin. Tähän saakka olen kuitenkin saanut aivan asiallisia vastauksia kun olen kysynyt tarjousta esimerkiksi Word-muodossa olevan opetusmateriaalin tulostustöistä. Kaikki yritykset eivät ota vastaan Word-aineistoa, jotkut ottavat. Yksinkertaista, ja selviää kysymällä.

Minut oli suhteellisen helppo saada innostumaan tästä projektista, koska toimin itse eräässä yhdistyksessä ja edustan näin tyypillistä pienjulkaisijaryhmää. Nähdäkseni monella yhdistyksellä on pula vapaaehtoisista tekijöistä. Ehkä jonkun resurssipulassaan tuskailevan yhdistyksen hallitukselle on iloinen uutinen se, että lehden tai vastaavan tekeminen onnistuu aivan hyvin vaikka aktiivien joukossa ei olisi yhtäkään julkaisuohjelman osaajaa. Monenlaista lehdykkää maailmassa Wordilla on taitettu ja taitetaan jatkossakin, puhumattakaan kirjallisuuspuolesta: sukukirjoista, historiikeista, runokirjoista yms. omakustanteista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, tämä kirja tulee tarpeeseen :)

Outi Lammi kirjoitti...

Kiva jos olet löytänyt hyödyllistä luettavaa. Kirjan alkuperäisestä ideasta muuten pitää kiittää Kolarin Leksaa. Hän tekee töitä Docendon kirjatoimituksessa!