Sivut

keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

PowerPoint 2007:n teemoista

Olen viime viikot tutkinut ahkerasti Stephen Kosslynin mainiota Clear and to the Point -kirjaa, jossa hän esittelee hyviä käytäntöjä selkeän ja havainnollisen esitysgrafiikan tekemiseksi.

Kosslyn on analysoinut mm. suunnittelumalleja ja teemoja. Esimerkiksi PowerPoint 2007:n teeman ”Huippu” vasemmasta yläkulmasta lähtevät säteet heikentävät hänen mukaansa tekstin erottumista etenkin silloin kun fontin värikylläisyys ei ole kovin suuri.


Pitää paikkansa jopa teeman oletusväreillä. Toki myös ympäristön valo vaikuttaa siihen miten teksti erottuu ja kirjainten kolmiulotteinen tehoste toisaalta nostaa tekstiä vähän esille.
Aspect-teemassa taas graafisen kuvaajan nimi pudotetaan kaavion alapuolelle, mitä Kosslyn pitää huonona käytäntönä. Samalla tavalla muuten sijoittuu otsikko teemassa ”Vaellus”.

Kieltämättä on selkeintä sijoittaa otsikko kaavion yläpuolelle, mutta minua otsikon paikka ei tässä mahdottomasti häiritse. Sen sijaan kaaviotyylejä selatessani huomasin, että käyttäjän kannattaa olla skarppina tyyliä valitessaan. Yllä olevan kuvan väritys on teeman kaaviotyylin nro 19 mukainen eikä kovinkaan selkeä. Esitysgrafiikkaa ei tavallisesti ole mahdollista jäädä pitkäksi aikaa tutkimaan vaan olennaisen pitäisi ilmetä kertasilmäyksellä tai viimeistään toisella. Eroavaisuuksien on oltava riittäviä ollakseen eroavaisuuksia. Kuvaajan kolmesta sarjasta osana kokonaisuutta ei tässä synny selkeää mielikuvaa!

Kokeeksi piirretyt viivakaaviot osoittivat myös, että kaikkien teemojen oletusväritkään eivät takaa hyvää lopputulosta. Esimerkiksi teeman ”Virta” oletusvärit eivät käytännössä erotu toisistaan. Alapuolella oleva ”Aula” on paljon havainnollisempi.


On ymmärrettävää, että kiireessä tulee turvauduttua valmiisiin ratkaisuihin niitä enempää pohtimatta, mutta juuri tällaiset pienet asiat saattavat osoittautua yllättävän merkittäviksi. Esitys ehkä ärsyttää jostakin syystä, jota ei osaa tietoisesti nimetä, mutta todennäköisesti lähempi analyysi nostaisi esille joukon tällaisia pieniä tekijöitä.

Ei kommentteja: