Sivut

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Esitysgrafiikkaa, eräs esimerkki

Yksi lempibloggaajistani on Garr Reynolds, jonka Presentationzen-blogissa on paljon viisaita ajatuksia. Löysin viikonloppuna hänen blogistaan linkin, jonka päässä oli esimerkki Coca-Colan käyttämästä esitysgrafiikasta. Tiedoksi! Linkistä lähtee latautumaan yli 70 sivun mittainen diaesitys pdf-tiedostoksi tulostettuna. Paketin koko on n. 1,5 MB joten sitä odotellessa ei ehdi pahasti vanhentua, mutta se esitys....Death by PowerPoint kaikessa loistossaan.

Joku nyt tietysti ajattelee, että siinäs nähdään, nykyiset esitysgrafiikan tekotavat ovat ihan ok koska Cokiskin... ja se on sentään iso ja menestynyt yritys. Minä sanoisin, että vain isolla ja vakiintuneen aseman hankkineella yrityksellä on varaa tehdä tällaista esitysgrafiikkaa, toistaiseksi. Lieventävä asianhaara ei minusta ole edes se, että esitys on suunnattu ilmeisesti rahoitusalan ammattilaisille.

Oma "PowerPoint-herätykseni" on peräisin muutaman vuoden takaa kun vaihteeksi palasin kuluttamaan luentosalien penkkejä (ja verkko-oppimisympäristöjen tallennustilaa). PowerPointia käytettiin luennoilla paljon ja useinmiten saman vakiokaavan mukaisesti: Paljon luetteloita, jotka sisäluettiin ja joiden handoutit sai verkosta tai jaettiin paperikopioina. Kun sitten joku poikkesi massasta ja toimi eri tavalla, huomasin ettei PowerPointin käyttö laajalle levinneimmässä muodossaan tue lainkaan oppimista. Tälle havainnolle olen löytänyt sen jälkeen paljonkin tukea.

Ja samaa PowerPoint-kultturia olin muuten sitä ennen nähnyt työelämässä jo vuosien ajan, ja näen edelleen! Kun palavereissa, seminaareissa yms. näytetään PowerPointeja (tai Keynoteja tai Impress-esityksiä) tavoite on kai jotakuinkin samansuuntainen kuin opetustilanteissa: Esityksen sisällön pitäisi jäädä ihmisten mieleen ja tehdä jonkinlainen vaikutus. Sivu sivun perään luettelotekstiä sisäluettuna ei mitenkään auta saavuttamaan tätä tavoitetta. Jos taas esitysten tarkoitus on tulla pidetyksi, jotta esiintyjä pääsisi poiskin, säästetään sitten kaikkien aikaa ja jätetään esitys väliin. Luettelot kulkevat kyllä sähköpostin liitteenäkin.

Ei kommentteja: