Sivut

tiistai 24. syyskuuta 2013

Digifitness - terveyden uusi ulottuvuus

Online- ja offline-maailma, jotka vielä muutamia vuosia sitten olivat kaksi erillistä maailmaa, ovat yhdistymässä. (Tuija Aalto: Kuinka olla avoin, työelämän uudet viestintätaidot)
Tämä blogipostaus on minun ja Varpu Tavin yhteinen kirjoitus:

Tutustuimme virtuaalisesti viime keväänä, ja aloimme hyvin nopeasti vaihdella ajatuksia terveydestä, istumatyöstä, hermohälystä, someoppimisesta, nettiriippuvuudesta.... Pyörittelimme ja pallottelimme ajatuksiamme edestakaisin, ja päädyimme luomaan uuden käsitteen: Digifitness.

Puhumme fyysisestä kunnosta ja mielenterveydestä. Olemme myös sujuvasti sisäistäneet ihmisen kokonaisuudeksi, jossa molemmat yhdistyvät. Entä maailmamme digitaalinen ulottuvuus? Toimintakykyyn kuuluvat fyysisen ja psyykkisen terveyden lisäksi myös asenteet, taidot ja tieto, joilla selviydytään digimaailmassa.

Olemme molemmat lähteneet innolla mukaan virtuaalimaailmaan ja kokeneet sen avanneen lukuisia uusia mahdollisuuksia. Erityisen kiinnostavana ja hyödyllisenä olemme pitäneet virtuaaliyhteydenpitoa eri alojen ammattilaisten kanssa. Internet mahdollistaa eri tietolähteiden ja näkökulmien yhdistelemisen täysin uutta luovalla tavalla, minkä kumpikin olemme työssämme havainneet.

Koska kuitenkin olemme täysjärkisiä ja meillä on molemmilla elämä, olemme alkaneet yhä enemmän pohtia, millä työkaluilla ja työtavoilla me hallitsemme digitodellisuutta eikä se meitä. Näitä työkaluja ja työtapoja kehittelemme parhaillaan.

Ihmisen terveys ja hyvinvointi on perinteisesti jaettu fyysiseen ja henkiseen kuntoon. Fyysinen kunto on sitä, että ihminen pystyy tekemään asioita, joita haluaa tehdä. Mikäli haaveet ovat vaativia, hän joutuu tekemään enemmän enemmän fyysisen kuntonsa eteen. Tavoitteiden ja tekemisen pitää olla tasapainossa. Istuen töitä tekevien ajatustyöläisten fyysisistä haasteista tärkein on istumatyön terveystuhojen minimoiminen.
Psyykkinen fitness on toimintakyvyn säilyttämistä silloinkin, kun elämä silkkihansikkaitten sijaan tarjoaa rautanyrkkiä. Psyykkiseen kuntoon kuuluu mielenrauha, maltti valita ne taistelut, joihin osallistuu, ja toisarvoisten kähinöitten silleenjättäminen. Psyykkiseen fitnessiin kuuluu myös digivälineiden käyttäminen viisaasti, niin että ihminen hallitsee laitetta eikä laite ihmistä. Siihen liittyy olennaisena osana sen muistaminen, että mieli tarvitsee sopivissa suhteissa virikkeitä, haasteita ja lepoa.

Digifitnessissä tärkeintä on asenne: halu ymmärtää, miten maailma toimii nyt ja miten mahdollisesti tulevaisuudessa. Kanssakäymisen, työnteon ja viihteen kuluttamisen uudet tavat asettavat uudenlaisia haasteita terveydelle. Digikuntoinen ihminen ottaa vastuun omasta osaamisestaan, hän on motivoitunut uusien teknologioitten haltuunottamisesta. Digifitit ovat terveen kriittisiä, kaikkea ei pidä ottaa annettuna eikä kaikkeen pidä rynnätä mukaan – tai kaikkea torjua ihan periaatteesta.

Hyvinvointi ja elämänlaatu asetetaan usein vastakkaisille puolille kuin maailman digitalisoituminen.
Digiajan hyvä elämä on ajassa ja muutoksessa mukana pysymistä, digisyrjäytymisen ennaltaehkäisyä, elämän ja virtuaalielämän tasapainoa, internet-kuplaan ajatumisen välttämistä, ja ennen kaikkea ajankäytön ja ajattelun ohjaksien pitämistä omissa käsissä.




(Diaesityksen linkki niille, jotka lukevat tätä verkkosivuni uutisvirrasta.)

Digifitness tulee olemaan keskeisessä roolissa lähivuosien ja vuosikymmenien terveysjattelussa. Ilman digikuntoa ei ole kuntoa.

Outi Lammi ja Varpu Tavi

4 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Mainio idea on määritellä digifitness sen myönteisen kautta mitä se tarjoaa ja kehittää, tukee.

Fyysinen psyykkinen ja digi on tietty karkea jako joka johtaa kyselemään missä sosiaalinen on?

Oli kiva lukea!

outi.lammi kirjoitti...

Hyvä kysymys. Olemme mm. pyöritelleet aiheesta laajaa sekä hetkittäin ja paikoitellen erittäin sekavaa :) mindmappia. Siitä nousi selvästi näkyviin ettei tiukkoja rajoja voi vetää vaan kyseessä on lähinnä systeemi, jossa kaikki voi vaikuttaa kaikkeen. Ehkä sijoittaisin sosiaalisen sinne jonnekin psyykkisen ja digin välimaastoon, mutta toki sosiaalinen vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen ja toisinpäin.

Marko Suomi kirjoitti...

Hieno termi! Pidän tästä näkökulmasta paljon enemmän kuin siitä yksipuolisesta "digiä käytetään siihen että pitää brändätä itsensä, joten äkkiä bloggaamaan" :)

Kuntovertaus toimii koska siihen kuuluu oleellisena osana lepo.

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos Marko, monella ihmisellä on tosiaan jo ulottuvuus verkossa, puhutaan verkkominästä ja verkkoidentiteetistä, miksipä näillä ei olisi myös kuntoa ja toimintakykyä ihan samalla tavalla kuin IRL.