Sivut

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Bloggauspohdintoja

UUSI DOMAINNIMI

Ensimmäiseksi ilmoitusasiaa: Tämän blogin domainnimi on nyt www.outilammi.com. Oma domainnimi on tietysti aina oma ja sellaisen hankkiminen on ollut työlistalla jo pitkään. Nimeä valitessani kävin läpi kaikenlaisia viritelmiä kun kokeilin, miten Tuolin ja näppäimistön välistä voisi lyhentää helposti muistettavaksi ja yhtä helposti kirjoitettavaksi nimeksi. Kun kriteerinä vielä oli, että aikaansaannoksen pitäisi myös näyttää tolkulliselta, ymmärrätte varmasti, miksi päädyin käyttämään omaa nimeäni.

On tietysti todennäköistä, että joku sotkee fi-päätteisen verkkosivuni osoitteen blogiosoitteeseen, mutta tänne on tulossa välilehti, jossa kerron itsestäni ja johon myös lisään linkin perusnettisivulleni. Täältä pääsee sinne ja sieltä tänne, joten eiköhän se jossakin vaiheessa kirkastu jääräpäisimmällekin, että toinen on perinteinen nettisivu ja toinen blogi.

MIKSI EN VAIHTANUT WORDPRESSIIN VAIKKA SE ON NIIN PRO?

Yleisen mielipiteen mukaisesti blogin pitäisi olla toteutettu WordPressin tai vastaavan julkaisualustan päälle. Yleinen mielipide kattaa tässä yhteydessä lähteinä sekä asiantuntijat että wannabe-asiantuntijat, joista etenkin jälkimmäisillä tuntuu olevan erittäin vahvat näkemykset asioista. Kun yleiselle mielipiteelle ryhtyy tivaamaan perusteluja, kuulee mm. sen, että WordPressissä on edistyneemmät hallintatyökalut – tämä tulee enimmäkseen asiantuntijoiden suusta ja se kuulostaa aivan järkeenkäyvältä perustelulta. On myös sanottu, että WordPressillä nyt vain on parempi statusarvo, se on enemmän pro ja parantaa bloggaajan uskottavuutta asiantuntijana.

Sille, että pysyttelin Blogger-alustalla on ainakin yksi hyvä syy: Mitähän tapahtuisi minun uskottavuudelleni, kun kirjoitan kirjan Google-dokumenteista, tarjoan Google-työkalujen koulutusta ja ilmoittaisin sen jälkeen suu messingillä ottaneeni käyttöön WordPressin kun se on "niin pro"? Ei varmaankaan tarvitse vääntää rautalankaa enempää!

Hallintatyökalujen määrä tai niiden edistyneisyys ei edes ole minulle ensisijainen asia. Nykyiset riittävät ja hallintatyökalujen määrää tai edistyneisyyttä tärkeämpää on saada julkaistua haluamansa sisältö. Ja jostakin syystä kun bloggauksen yhteydessä käytetään sanaa "pro", tulevat mieleen blogit, joissa on havunvihreä, keskisininen tai tuskanpunainen yläpalkki, bloggaajasta valokuva liituraidassa/jakkupuvussa pönöttämässä ja viimeisin blogikirjoitus vuoden 2010 elokuulta, jossa todetaan, miten edellisestä kirjoituksesta on jo kulunut aikaa (se on heinäkuulta 2009) ja tarkoitus olisi jatkossa panostaa bloggaukseen. Valitettavan monen poliitikon blogi on tätä tyyppiä, mutta on näitä yritysblogienkin joukossa. Olipa kuori millainen hyvänsä, asiantuntijuus ei pääse esille ilman sisältöä.

Hiljattain joku sanoi kaipaavansa aikaa, jolloin bloggaus vielä oli kuten punk-rock aikanaan: Raakaa, vähän naivia ja aitoa. Niin totta! Jos bloggauksen pitää olla vimpanpäälle "pro", onko se myös "boring"? Vaatimukset, säännöt ja pitääsitätäytyytätä-listat kai ruokkivat jonkun sielua ja ovat hänen pyhä riittinsä, mutta kun ne ovat niin ankeita. Miksi blogi ei saisi olla vaikka vähän indie?

8 kommenttia:

Jani kirjoitti...

Ilmeisesti Feedburner hoitaa syötteen ohjauksen uuteen osoitteeseen, joten sitä ei tarvitse vaihtaa. Aattelin ehottaa, että mainitset sen tuossa yllä, kun jäi ainakin minulle tekstistä selviämättä niin että piti käydä linkistä tarkistamassa.

outi.lammi kirjoitti...

Moi Jani, syötteet taitavat tosiaan ohjautua oikein. Sen sijaan Analytics näyttää olevan ymmällään. Analyticsin mukaan kävijöitä on kourallinen, vaikka Bloggerin oma tilasto näyttää ihan entisiä lukuja. Taisi tulla vapuksi askarreltavaa :)

Laitan tuohon sivupalkkiin laatikkoon pienen tiedotteen tästä nimenmuutoksesta.

Merja Heinonen kirjoitti...

Juuri oikeaa kapinahenkeä. Ei blogin arvo ole vehkeistä kiinni!

Ari kirjoitti...

Kävijät ehkä muistavat paremmin omalla nimellä olevan domainin

outi.lammi kirjoitti...

Merja ihan totta. Kumpi on arvokkaampaa: Viimeisen päälle sliipattu blogi, jonka kirjoittaja enimmäkseen kehuu itseään ja yritystään vaiko vähän rosoisempi blogi, jossa kirjoittaja edes yrittää antaa lukijoilleen jotakin.

outi.lammi kirjoitti...

Ari, kyllä se kirjoittajan oma nimi varmasti auttaa muistamaan ja tässä tapauksessa ainakin on parempi kuin mikä tahansa viritys, jota BLOGIN nimestä sain keksityksi :)

Marja kirjoitti...

Sisältö on tärkein. Lukijat seuraavat tuoreimmat tekstit ja muu sälä on sivusasia, joskus jopa haittaa oleelliseen keskittymistä.

Hyvä ja selkeä domain ja sivun ulkoasu :)

outi.lammi kirjoitti...

Jotenkin tuntuu siltä, että blogien kanssa on lakattu näkemästä metsä puilta. Toki blogin ja verkkosivun ero on hämärtynyt, mutta itse blogi on kai pääsääntöisesti sisällön julkaisua varten. Ja jos nyt jollekin on blogin lukemisen kynnyskysymys se, että blogi on kirjoitettu "väärällä" julkaisualustalla niin ei voi kuin pahoitella.