Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kun mikään muu ei auta: iPhonen DFU-päivitys

Viikko sitten kerroin iPhoneni keväthuumasta, mikä ilmeni jatkuvana pääsykoodinäytön pyörittämisenä, johon pääsykoodin syöttäminen ei vaikuttanut mitenkään. En antanut puhelimen pilata lomaani vaan pakkasin sen akun tyhjennyttyä vähin äänin laukun pohjalle. Päättelin, että täysin hajalla puhelin ei voinut olla, koska pystyin vastaanottamaan sillä puheluita ja näytöllä joskus vilahtava kellonaika näytti olevan aina oikein. Kotiin päästyä alkoi raivokas ohjeiden etsintä. Hyvät neuvot tuntuivat olevan paloina ympäri nettiä, mutta puhelin on nyt näillä konsteilla toiminut jo viikon joten kerron tässä vaihe vaiheelta miten etenin, eihän sitä tiedä kenellä seuraavaksi on samalla tavalla temppuileva iLuuri käsissään.

Ensimmäiseksi kokeillaan laitteen nollausta

Puhelimen temppuilu on yleensä asettunut virrat katkaisemalla, joten nollauskin oli minulle uusi asia. Näin se menee: paina nukkumispainiketta (oikealla ylhäällä) ja Koti-painiketta (pyöreä alhaalla) yhtä aikaa n. 10 sekunnin ajan tai kunnes näyttöön tulee Apple-logo. Ellei laitteessa ole riittävästi virtaa, näytetään akun symboli, jolloin puhelin on laitettava kiinni laturiin.

Minun tapauksessani nollaaminen toi Apple-logon näkyviin, mutta siitä ei päästy eteenpäin. Laite vain sammui hyvin pian logon ilmestymisen jälkeen. Kun olin nollaillut sitä muutaman kerran, siirryin hakemaan lisäohjeita.

Liitä laite tietokoneeseen ja yritä palautusta iTunesista

Olin siinä vakaassa uskossa, että viimeistään laitteen kytkeminen tietokoneeseen ja palautus iTunesista auttaisi. Applen ohjeissa sanotaan näin:

Jos nollaaminen ei ratkaissut ongelmaa, yhdistä iPhone tietokoneeseen ja avaa iTunes. Jos iTunes tunnistaa iPhonen ja osoittaa, että se on palautustilassa, palauta iPhonen ohjelmisto.
No kun ei tunnistanut niin ei tunnistanut. Tietokoneeni ei edes mylvähtänyt sillä tavoin kuin sen kuuluu mylvähtää kun joku laite liitetään USB-porttiin. Tässä vaiheessa ryhdyin etsimään Soneran sopimuspapereita, sillä puhelimeni on kytkyluuri ja sopimusta on jäljellä ensi lokakuuhun saakka. Kuitenkin ajatus siitä, että minun pitäisi soittaa puhelin- tai laajakaistaoperaattorin asiakaspalvelunumeroon tuntui lannistavalta. Skenaario: Tuntikausien odottelua pimpelipompelimusiikin tahdissa ja lopulta vastassa joku ylimielinen, joka komentaisi lähettämään laitteen huoltoon, josta sitä saisi odotella viikkokausia. Oikaiskaa minua, jos olen väärässä ja jos touhu on ryhdistynyt entisestä, mutta empiiriset kokemukset tähänastisesta elämästäni operaattoreiden asiakkaana tuottivat em. vision. Harmi, jos ennakkoluuloni estivät minua yllättymästä iloisesti!

Device Firmware Update

Jätin siis sopimuspapereiden koluamisen sikseen ja jatkoin toiveikkaana tiedonhakua. Löytyi linkki DFU-päivityksen ohjeeseen. En nyt enää muista oliko kyseessä Hopeinen omena vaiko jokin muu foorumi, mutta tässä ohje: Kuinka asettaa iPhone DFU-tilaan. Linkin laittaja oli sitä mieltä, että jos artikkelin asia olisi laajemmin tiedossa, muutamalta turhalta huoltoon lähettämiseltä voitaisiin välttyä.

Puhelimen elvytys DFU-tilan kautta ei ole sellainen ratkaisu, johon kannattaa mennä tuosta vain mitään muuta kokeilematta. Sehän on firmware-päivitys ja tyhjentää koko puhelimen. Jos puhelimensa on synkronoinut säännöllisesti iTunesiin, sieltä toki palautetaan mm. musiikki, valokuvat ja useimmat ohjelmat, mutta jostakin syystä ei kaikkia. Loput ohjelmat saa ladata uudestaan ilmaiseksi iTunesista, mutta siinä on oma työnsä. Minun tapauksessani tuli vielä käyttöjärjestelmävaihdos. Puhelimeni on vanha 3GS ja olin pitänyt siinä alkuperäisen käyttöjärjestelmän, koska se mitä olin lukenut kolmosversiosta yhdessä uuden käyttöjärjestelmän kanssa, ei houkutellut päivittämään. Puhelin onkin nyt aikaisempaa paljon hitaampi, mutta akku tyhjenee nopeammin. Voin kuitenkin nyt käyttää ohjelmia, jotka eivät vanhaan käyttikseen suostuneet latautumaan, joten sentään jotakin hyvääkin. Harmittaa vain, että mainiota Finnbirds-lintukirjaa ei näytä löytyvän enää App-storesta!

Vähän on vielä sellainen olo kuin joku olisi tullut ja sotkenut työpöytäni, mutta tutut ohjelmat alkavat olla vähitellen käytössä (näitä on vielä pari näytöllistä lisää).

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hups, mielenkiintoista. Täytyy kertoa oma seikkailu 4 päivää vanhana IPhone käyttäjänä.

Puhelimen asetuksista puuttui tyystin oma yhteyspiste, eli verkon jakomahdollisuus, ja Bluetooth ei yhdistänyt.

Soitot Elisaan ja Applelle eivät tuoneet lisää valoa, molemmilla sormi osoitti naapuriin. Eikun verkkoon etsimään ratkaisua mystiseen ongelmaan.

Parin tunnin jälkeen ongelma oli nurkassa, ahtaalla, ratkaisua hakemaan päivitysten avulla. Ilmeisesti operaattoriasetusten nollaaminen (Elisa) auttoi, oma yhteyspiste ilmestyi kahteen paikkaan. En tiedä, juuri noinko näkyy muilla. Hain uudet asetukset myös asetukset-valikon kautta.

Samalla tuli maksetuksi (pari euroa minuutti) Elisalla ja kerrotuksi heille ongelmasta, joka näyttää olevan yleinen, toivottavasti tieto leviää myös maksuttomaan asiakaspalveluun.

Kohti uusia haasteita, klapeja pinoon.
HannuK.

outi.lammi kirjoitti...

Moi Hannu ja kiitos kommentista. Näyttää siltä, että käytännössä toimiva tieto löytyy jostakin ihan muualta, kuin sieltä, mistä sen odottaisi löytyvän. Piti muuten oikein katsoa tuota Oma yhteyspiste -kohtaa, se näkyy minulla kerran, WiFi-kohdan alla.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon avusta! Meinas lähteä puhelin melkein 50€ maksavaan huoltoon, mutta sitten löysin tämän, kiitos!
- Kiitollinen -