Sivut

maanantai 4. lokakuuta 2010

Uusi Twitter – joko erillinen client tuli tarpeettomaksi?

Tulihan se sieltä lopultakin, uusi Twitter-käyttöliittymä nimittäin. Nähtävästi uutuus on vasta Preview-versio eikä välttämättä kaikilla käyttäjillä vieläkään saatavilla. Kärsivällisyyttä! Koville odotus otti täälläkin. Ymmärrän Preview-version tarkoittavan myös sitä, että sen lopullisen käyttöliittymän ulkoasu voi poiketa tämänhetkisestä. Luodaanpa kuitenkin katsaus siihen, mitä meillä on nyt.

Tiedät uuden Twitterin olevan näppiesi ulottuvilla kun näet kuvan mukaisen ilmoituksen. Try it now! -painikkeen napsautus vaihtaa käyttöliittymän.

Kaikki Twitterin käyttöön tarvittava on nyt yhdellä silmäyksellä nähtävissä kotisivulla (Home), johon siirrytään välittömästi palveluun kirjautumisen jälkeen. Uutta käyttöliittymää on ehditty moittia sekavaksi, mikä luultavasti johtuu juuri siitä, että kaikki keskeiset toiminnot ovat samassa näkymässä. Minusta tämä ratkaisu on kuitenkin aikaisempaa selkeämpi ja arvelen Twitterin käytön opastuksen uusille käyttäjille olevan vastedes helpompaa kuin ennen. Vanhassa käyttöliittymässä oli hankalaa se, että asioita löytääkseen piti usein vaihtaa eri näkymään, josta piti osata suunnistaa pois taas jotakin muuta tehdäkseen.

Itse kotisivu on jaettu kahteen osaan. Vasemmalla kulkee Twitter-viestivirta, tallennetut haut ja listat omilla välilehdillään. Päällimmäisenä näkyvät seurattavien tviitit. Listat ovat nopeasti saatavilla mikä on mieluisa parannus, sillä pidän mm. listoja Twitterin hyötykäytön perustana. Pääsy listoja muokkaamaan vaatii muutaman hiiren napsautuksen, mutta toiminto etenee niin loogisesti ettei oikean näkymän löytämisessä pitäisi olla vaikeuksia.

Twitter-kotisivun oikealla puolella näkyy viimeksi lähettämäsi tviitti, seurattavien ja seuraajien lukumäärä, suosikeiksi merkittyjen tviittien lukumäärä sekä viimeisin Favorites-merkintä. Samaten näkyvissä on muutama lista, joille sinut on viimeksi lisätty. Oletko muuten koskaan pohtinut mitä muu nettiväki sinusta ajattelee? Tästä saat jonkinlaisen käsityksen tutkimalla listoja, joilla olet mukana!

DM-viestejä varten on erillinen Messages-näkymä. Pidän siitä, että tietyn henkilön kanssa käyty viestinvaihto näkyy keskusteluketjuna eikä vastaanotettuja viestejä ja vastauksia tarvitse etsiä eri paikoista.

Tviitin voi myös lähettää aikaisempaa helpommin näkymää vaihtamatta. Ja jos What's happening -kenttä on piilossa silloin kun tulee mieleen jotakin tviittattavaa, sen saa napsautettua esille ikkunan oikeassa yläkulmassa olevalla painikkeella.

Se, mitä kaipaan, on linkkien lyhennystyökalu, joka olisi käytettävissä heti viestikentän yhteydessä samalla tavalla kuin monissa clienteissa. Tämä on sellainen puute, joka riittää siihen, että vastaukseni otsikon kysymykseen kuuluu: Ei, en tule luopumaan erillisestä Twitter-clientista. Erillisten apuohjelmien hyvä puoli on myös se, että näkyvillä on mahdollista pitää useita listoja yhtä aikaa. Twitterin omassa selainkäyttöliittymässä tämä ei onnistu.

Kummastelen edelleenkin Who to follow -suosituksia, jotka tosin eivät ole uuden käyttöliittymän ominaisuus vaan ilmaantuivat jo paljon aikaisemmin. Suosituksina tarjotaan pelkästään muita suomalaisia aivan kuin kansallisuus pelkästään riittäisi yhdistäväksi tekijäksi. Entä asiasanat? Luulisi, että esimerkiksi käyttäjän nykyisen verkoston perusteella pystyttäisiin tekemään pidemmälle meneviä päätelmiä ihmisten yhteisistä mielenkiinnon kohteista.

Jos vanha käyttöliittymä tuntuu paremmalta, sen saat ainakin vielä palautettua oikeasta yläkulmasta profiilikuvallasi ja Twitter-tunnuksellasi varustetun painikkeen valikkokomennolla Leave Preview!

Kiinnostuneille on syventävää luettavaa esimerkiksi tässä: 10 Things You Didn't Know About the New Twitter.com.

5 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Linkkien lyhennystyökalun ja vanhanmallisen RT-toiminnon puute (ei voi editoida retweettejä) pakottaa käyttämään muutakin kilkettä.

Itse päädyin läppärillä Chromed Bird lisäosaan selaimessa.

outi.lammi kirjoitti...

Tosiaan, tuosta RT-editoinnin puuttumisesta en enää muistanutkaan mekastaa kun blogipostaukseen asti pääsin, se on tosiaan melkoinen puute sekin.

Chromed Bird viittaa Chromen lisäosiin? Monen tietokoneen loukussa elävänä suosin noita selainsovelluksia, kuten Seesmic, mutta yleissivistyksen vuoksi yritän pysyä lisäosistakin perillä. Täytyypä testata, kiitti vinkistä :)

Hanne kirjoitti...

En vieläkään aio ryhtyä Twitterin käyttäjäksi, vaikka hyvin tässä otit uudistukset esille.

Moni sitä tuntuu käyttävän. Omalta kohdaltani en vain tiedä MIKSi ryhtyisin?

Hyvää syksyistä viikkoa!

outi.lammi kirjoitti...

Tervehdys Hanne! Tervettä järkeä sinulla. Vaikka Twitter on suosittu, se ei tarkoita sitä, että siellä pitäisi jokaisen olla. Haluaisin kannustaa jokaista etsimään "omaa ääntään" täällä verkossakin. Ja se oma ääni tulee parhaiten esille sellaisilla tavoilla ja välineillä, jotka kokee itselleen sopiviksi.

Timo Kantola kirjoitti...

Minulla uusi twitteri on ollut jo useamman viikon ja onhan se selvästi parempi kuin vanha versio. Hyvän yhteenvedon taas teit. Chromed Bird? Pitänee kokeilla kun Chromea käytän. Kiitos vinkistä Halo Efekti. RT-editoinnin puute on huono juttu.

Hanne, rohkeasti vaan Twitteriä kokeilemaan. Se voi aluksi tuntua aika mystiseltä, mutta kun löydät ne oma seurattavat niin, et malta pysyä pois.