Sivut

keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Tanssii talouden kanssa

Alkuviikko on ollut dramaattinen. Minäkin, jolle talouden tilan ajantasainen seuraaminen ei ole aivan prioriteettien listan yläpäässä, hain eilen muutaman taloudesta uutisoivan palvelun syötteet juoksemaan tuohon ruudulle.

Suosikkibloggaajiini kuuluva Seth Godin kommentoi finanssikriisiä jo maanantaina. Hän toteaa, että monellekaan meistä tällä kaikella ei ole todellista merkitystä. Parasta vain keskittyä siihen, mikä on tärkeää ja minkä tekemiseen on sitoutunut.

Äkkinäinen saattaa pitää neuvoa välinpitämättömyyteen yllyttämisenä, mutta loppujen lopuksi finanssikriisihän kuuluu talouden dynamiikkaan. Välillä menee hyvin, seuraavaksi paremmin ja lopulta pahuksen huonosti, mutta koko ajan tapahtuu. Kuten Godin sanoo, on niin helppoa antaa ulkoisen hälyn estää itseään keskittymästä siihen, mikä on pidemmän päälle arvokasta. Hän muistuttaa myös, miten Googlen menestys lähti alkuun suunnilleen it-kuplan puhkeamisen aikoihin. Ihan totta! Jos Googlen kaverit olisivat siinä vaiheessa ryhtyneet nillittämään, miten nyt ei kannata tehdä yhtään mitään kun ajat ovat tämmöiset, niin maailmassa olisi yksi menestykseksi kehitetty innovaatio vähemmän. Eli tsemppiä vain ihmiset, kyllä se tästä taas!

Haluan huomauttaa lopuksi, että ajattelen toki myötätunnolla niitä yksittäisiä ihmisiä, jotka löytyvät talousuutisten lukujen takaa. Monella on tällä hetkellä vaikeaa, mutta myös hyvinä aikoina satunnaiset tekijät voivat pistää ihmisen arjen uuteen uskoon. Myötätuntoa siis pitää löytyä aina, ei vain yleisesti huonoiksi nimettyinä aikoina.

Ei kommentteja: