Sivut

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Japani, tieto ja sosiaalinen media

Monikohan tietää, että internet on alun perin suunniteltu turvaamaan tiedonvälitys ääriolosuhteissa, kuten esimerkiksi ydinsodan sattuessa. Tätä ei onneksi ole jouduttu testaamaan, mutta monenlaiset mullistukset internet on kestänyt - ellei sitä sitten ole ihmisen toimesta kytketty pois päältä. Etenkin netin yhteisöpalveluista, lähinnä Facebookista ja Twitteristä on tullut tärkeä resurssi katastrofitilanteissa. Embassy of Finland in Tokyo -sivu lienee tuttu jo jokaiselle naamakirjalaiselle. Twitterissä näkyy virtaavaan reaaliaikaista tietoa Japanissa asuvilta suomalaisilta. Eikä tietenkään pidä unohtaa muita palveluita, joiden kautta ihmiset voivat etsiä läheisiään tai ilmoittaa itse olevansa edelleen elävien kirjoissa, tällaisia ovat minun tiedossani ainakin Googlen Person Finder ja Punaisen Ristin Family Links.

Sosiaalisessa mediassa tieto kulkee nopeasti. Esimerkiksi lauantaina tieto Fukushiman reaktorin räjähdyksestä levisi Facebookissa ja Twitterissä ihmisten toimesta jo ennen kuin suuret uutistalot ja verkkolehdet saivat sivunsa päivitettyä. Näkyviin tuli taas kerran myös sosiaalisen median huono puoli eli nopeudesta johtuvat virheet ja ylilyönnit. Ei nopeus vaan luotettavuus! Jos lähdetään halvimmalle mahdolliselle tielle eli kilpailemaan siitä kuka oli eka, seurauksena on vain mahdottomasti epätietoa, jonka oikomiseen menee paljon aikaa ja energiaa.

Säteilyturvakeskuksen arvostelu on viikonlopun aikana ollut kestopuheenaihe. Kieltämättä tuollainen laitos saisi varautua kävijäpiikkeihin palvelimellaan. On myös surkuhupaisaa, että palvelimen kaaduttua perustetun Facebook-sivun seinällä virtaavat ydinvoiman vastustajien viestit ja laitos itse loistaa poissaolollaan. Tiedotus hoidetaan nyt tavallisen nettisivun välityksellä. Eikö Facebook-sivu kannattaisi sulkea, ellei sitä halutakaan käyttää? Silti pidän arvostelun määrää jo kohtuuttomana. Tietty osa siitä näyttää olevan peräisin turhasta panikoimisesta. Miksi ihmeessä esimerkiksi lauantaina olisi pitänyt niin kauheasti tiedottaa siinä vaiheessa kun ihan suoraan sanoen ei ollut mitään täsmällistä tiedotettavaa? Laaksosen haparoivat lausunnot voi nähdä niinkin, että kommentteja kommentoinnin vuoksi peräävät saivat vain sitä mitä tilasivat eli pelkkää spekulointia.

Miksiköhän ihmiset sitten panikoivat siinä määrin, että apteekeista loppuivat joditabletitkin? Palataanpa vielä tuohon halvimman mahdollisen tien periaatteeseen. Erään suuren suomalaisen iltalehden otsikossa todettiin lauantaina, miten "Vakava ydinturma uhkaa maapalloa". Voi hyvänen aika. Minä kysyn nyt, että jos joku liiketaloudellisin periaattein toimiva taho pitää tavoitteenaan paniikin lietsomista, pitäisikö paniikkia sitten laannutella verovaroin ylläpidettävän laitoksen toimesta? Ehkä STUKissa oli lauantaina ihan oikeitakin töitä eikä resursseja riittänyt toppuuttelemaan joditablettien ostajia. Jos väärän tiedon nostattaman paniikin laannuttamiseen tarvitaan jokin valtion virasto, sellainen kai pitäisi perustaa erikseen. Kutsuttakoon sitä vaikka Höppiksentorjuntavirastoksi.

On hienoa, että meillä on netti. On hienoa, että osaavat ihmiset ovat kehittäneet sinne palveluita, joita on helppo käyttää ja joiden avulla kuka tahansa voi välittää tietoa. Vielä kun lakattaisiin asettamasta nopeus oikeellisuuden edelle ja opittaisiin ymmärtämään, että tiedon välittämiseen liittyy vastuu.

PS Mielenkiintoista, että mainitsemani maapallon tuhoa ennustavan artikkelin linkki johtaa nyt aivan toisensävyiseen uutiseen. Mieli teki ottaa kuvakaappaus Facebook-seinältäni, mutta jääköön nyt.

8 kommenttia:

nettimuori kirjoitti...

Minusta STUKES voisi päivittää Facebook-sivuaan kriisitilanteissa aktiivisesti ja ohjata normisivultaan näkyvällä linkillä FB:n noissa tilanteissa. Normisivut yleiseen tiedonjakoon ja neuvontaan. Vastaavasti FB:sta linkki normisivuille hakemaan tietoa.

Netti on tosihyvä ja nopea infoväline. Ihmisten joku ihmeellinen "ekana"-ajatus saa kuitenkin kertomaan tarkistamatonta tietoa ja se synnyttää helposti paniikin.
Luin tuon saman "uhkaa maapalloa" ja meinasin räjähtää. Järjenkäyttö on erityisen tärkeää sillon, kun puhutaan näinkin isoista kriiseistä. Ei ole merkitystä ekana vai kolmantena, kunhan on oikeaa tietoa!

outi.lammi kirjoitti...

Moikka! En suoraan sanoen ymmärrä sitä pauhaamista STUKin kriisiviestinnästä. Jos tässä jollakin on paineita kriisiviestintään niin eiköhän se ole Ulkoministeriö, koska alueella on suomalaisia. UM ilmeisesti klaaraa homman koska arvostelua ei tule.

STUKin kriisiviestintä alkaa nähdäkseni siinä vaiheessa jos täällä tai rajan vieressä temppuilisi ydinvoimala. Tosin nytkin ihmisiä varmasti kiinnostaa tietää, mitä esimerkiksi kaikki nämä merkilliset yksiköt ovat joita käytetään, mitä käytännössä tarkoittaa tietty määrä säteilyä yms. No, kuten sanoin, pitäisi tuon kokoisen laitoksen nettisivun kestää kävijäpiikkejä koska niitä taatusti tulee kun jotakin vastaavaa jossakin tapahtuu.

Tällä kertaa minua kuohuttaa STUKin kriisiviestintävalmiutta enemmän tuo tiettyjen "luotettavien lähteiden" tapa toimia ja lisätä yleistä paniikkia. Ihmiset, jotka uskovat tuollaisia maailmanloppuotsikoita ovat ilmeisen tosissaan ja hädissään. Tahallinen kärsimyksen tuottaminen on inhottavaa.

Hanne kirjoitti...

Niin, Facebook ynnä muut olivat ratkaisevassa asemassa siinäkin, että kaikki Japanissa olevat suomalaiset on nyt tavoitettu.

Tuota suomalaisten joditablettien hamstrausta en ymmärrä ollenkaan. Jotkut vaan ovat niin hysteerisiä.

outi.lammi kirjoitti...

Kyllä tuo joditablettien hamstraus ensin nauratti ja sitten huolestutti. Jos lähdekritiikin taju on tämä niin mitä muuta voidaan ihmisille uskotella?

Timo Kantola kirjoitti...

STUK:n sivuilla on todella paljon tietoa ihan arkisella kielellä kerrottuna. Nostan hattua. Siitä huolimatta säteilyn yksiköissä sekoillaan ja menee mili- ja mikrosievertit sekaisin.

Kriisiviestintään, tällaisella asiantuntijaorganisaatiolla ei oikein taitoja ja resurssejakaan olla.

Itse vastaan työpaikallani säteilyn käytöstä. Aika tavallisissa mittareissa on umpilähteet, joten niistä pitää raportoida STUK:lle siirro yms. Ihan asiallista byrokratiaa koska pienikn umpilähde on väärin käytettynä haitallinen.

outi.lammi kirjoitti...

Olen sattuneesta syystä miettinyt asiantuntijaviestintään liittyviä haasteita viime aikoina omia koulutuksiani valmistellessani (läh. esitysaineistojen tekeminen).Tämä tapaus tuo siihen ihan uuden näkökulman noiden nopeusvaatimusten kautta. Ei ole helppoa.

Ari kirjoitti...

Hei Outi

Ajattelin kysyä, kun olet media ammattilainen voiko Bloggerista tehdyn jutun linkata suoraan siten että se näkyy myös facebookissa?

outi.lammi kirjoitti...

Ari, otin hiljattain käyttöön sovelluksen nimeltä RSS Graffiti, joka lukee automaattisesti blogista tulevan syötteen (lukuvälin voi säätää haluamakseen) ja julkaisee sitten uusimman blogipostauksen Facebook-sivun seinällä. RSS Graffitin löytää Facebookista sovellusten joukosta ja alkuhämmingin jälkeen se oli suhteellisen helppo määritellä käyttöön. Ongemana oli aluksi ääkkösten puuttuminen, mutta sekin selvisi! Luultavasti vastaavia on muitakin, tämä sopi parhaiten omiin tarkoituksiini.