Sivut

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Pitääkö aina saada tykätä?

Hesarin (1.6) Mielipide-osastolla kustannustoimittaja Tarja Latva-Karjanmaa pohtii verkkolehtien tapaa liittää uutisiin Facebookin Tykkää-nappi. Hän toteaa, miten on hienoa tarjota mahdollisuus kommentoida uutista, mutta kyseenalaistaa "tykkäämisen". Esimerkeiksi tästä hän nostaa mm. uutiset, joissa on kerrottu uhreja vaatineesta onnettomuudesta. Hän kirjoittaa näin:

"Spekuloidaaan hieman. Oletetaan uutinen, jossa kerrotaan rasistisesta rikoksesta. Tästä voivat sitten kaikenkarvaiset maahanmuuttokriitikot tykätä. Minun oikeustajuni mukaan tämä kuulostaa jopa kiihottamiselta kansanryhmää vastaan."
Tietynlainen yksioikoisuus on juuri sitä puolta sosiaalisessa mediassa, johon en itsekään ole mahdottoman ihastunut. Tykkää-nappeja on nyt ripoteltu joka puolelle usein nähtävästi ilman tarkempaa harkintaa. Facebookissa palvelun sisällä on sentään mahdollisuus kommentoida asioita. Kun kaveri kertoo esimerkiksi viettäneensä yön sairasta lasta hoitaen, ei siitä tykätä vaan kirjoitetaan jotakin kannustavaa. Sen sijaan esimerkiksi Iltalehdessä on uutisen lopussa pelkkä Tykkää-nappi. Siinähän joko tykkäät tai et sano mitään. Ilta-Sanomissa näyttää muuten olevan käytössä Suosittele-painike, joka ehkä sopii useampaan asiayhteyteen.

Tietenkään nappia ei ole pakko käyttää ellei sisällöstä pidä, mutta kieltämättä tuntuu oudolta tarjota edes mahdollisuutta tykätä vaikkapa apteekkimurtoa käsittelevästä uutisesta. Toki lukija voisi arvioida juttua ihan tekstinä ja tykätä tavasta, jolla se on kirjoitettu. Kaikella kunnioituksella ketään tai mitään väheksymättä, mutta minusta molempien iltalehtien jutut on kirjoitettu melkolailla samalla sapluunalla enkä muutenkaan usko, että Tykkää- tai Suosittele-napit ovat tarjolla missään tekstianalyysimielessä. Kuitenkaan Tykkää-nappia ei oikein voi laittaa tiettyihin uutisiin ja jättää sitä pois toisista, tämähän olisi jo eräänlaista ennakkosensuuria ja valmiiksiarvottamista. Tykkää-nappi on taas yksi esimerkki toiminnosta, jota ei ole pakko ottaa käyttöön vain siksi, että se on olemassa. Sen käyttöä ja käytön sopivuutta asiayhteyteen pitäisi punnita hieman laajemmin kuin pelkästään siitä lähtökohdasta, että sosiaalinen media on tätä päivää ja pitää näyttää, että mukana ollaan.

Taloussanomien verkkolehdessä voi antaa artikkelille tai kommentille ylös- tai alaspäin osoittavan peukun. Tämä on minusta Tykkää-nappia parempi. Jossakin vaiheessa huhuttiin Facebookillekin tehdystä En tykkää -napista, mutta liekö projekti jäänyt kesken kun härpäkettä ei ole tullut vastaan. On sitten eri asia, miten pitkälle pelkästään Tykkää vs. En tykkää riittäisikään. Hyvin harva asia on näin mustavalkoinen.

Sosiaaliseen mediaan liitän hyvänä asian mm. sen, että se on pakottanut opettelemaan lyhyempää ja napakampaa ilmaisua, jolla toki silläkin on rajansa. Huonona puolena pidän sitä, että sanojen monipuoliseen käyttöön tottumattoman lyhyysvaatimukset helposti ajavat töksähtelevään tylyyteen. Pahin mahdollinen kauhuskenaario on tulevaisuus, jossa sosiaalinen media olisi muovannut ihmisten välisen kanssakäymisen Tykkää/En tykkää -urahteluksi. Kieli ja ajattelu kulkevat rinnakkain eikä kahteen vaihtoehtoon rajoittunut kieli olisi omiaan tukemaan yhtään sen monimutkaisempaa ajattelua. Pakko uskoa kehitykseen ja onhan tämä sosiaalinen media vielä lapsenkengissä. Ehkä jo muutamassa vuodessa näemme monipuolisempia kommentointimahdollisuuksia.

Olisi mukavaa, jos olisi olemassa yleinen myötätuntonappi. Se voisi olla vaaleanpunainen ja siinä olisi teddykarhun kuva. Napin nimi olisi Hali.

17 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Peukku ylös tai alas Taloussanomissa ei taida kuitenkaan tuottaa samaa lopputulosta Facebookin päähän eli osoita toimintaasi profiilissasi?

Tuo "tykkää" on kyllä edelleen väärä sana, saas katsoa koska ne Feibussa herää siihen faktaan.

outi.lammi kirjoitti...

Mukavaa kun poikkesit Hanna. Taloussanomien peukku ei tietääkseni tosiaan kulkeudu muualle kuin lehdykän omiin tilastoihin eli se ei konepellin alla vastaa Tykkää-nappia ollenkaan.

"Tykkää" ja "fani" kuulostavat minusta kiireessä käännetyiltä virityksiltä. Tosin Like-sanalle taitaa olla vaikea löytää kovinkaan montaa hyvää suomenkielistä sanaa. Sosiaalisen median kielessä halutaan ilmeisesti välttää kaikenlaista pönötykseen viittaavaa ja sitten päädytään jonnekin infantiilin rajamaille...

Hanna Takala kirjoitti...

Hum, hidas hämäläinen kun tätä nykyä olen, tajusin vasta tuossa äsken sanan "tykkää" olevan vaihdettavissa sanaksi "suosittele" noissa napeissa. Se ehkä vähän lieventää tuota.

Vesa Vilenius kirjoitti...

Aika hyvää pohdintaa ja hyviä näkökulmia. Olen tulkinnut, että tuolla 'tykkää'-napilla on kaksi tehtävää. Jättää jälkiä lukijoista sisällön yhteyteen sekä jakaa juttu Faceen.

Aivan kaikkiin juttuihin tuo 'tykkää'-sana ei tosiaan oikein tahdo sopia - 'suosittelen' ehkä paremmin..

Facesta saa myös sisällön yhteyteen sellaisen vipstaakin, jossa tykkäämisen lisäksi voi kommentoida sisältöä aivan kuten FB:n sisällä. Kommentit menevät kommentoijan FB-profiiliin aivan kuten tykkääminenkin.

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos Vesa vinkistä, täytyykin etsiä tuommoista kommentointivempainta ja katsoa miten se istuisi blogiin. (Täällä kyllä on jo niin monenmoista härpäkettä, että jotakin kannattaa jättää ehkä tieltä pois.)

"Suosittele" on kieltämättä loivempi ilmaisu. Se jättää sellaisen mielikuvan, että suositellaan artikkelin lukemista, jolloin ei tule niin voimakkaasti mieleen, että kyseessä olisi kannanotto itse sisältöön.

Leena Helttula kirjoitti...

Facebookin Dislike -button on kehitetty, mutta se on vain selaimen lisuke, eikä näy kuin niille kavereille, jotka ovat myös asentaneet sen. Itse en ole vielä kokeillut, mutta sattui kohdalle.
http://www.dislike-button.com/

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos vinkistä Leena. Minäkin muistan tuommoisesta napista joskus puhutun, mutta luulin koko hankkeen jo unohtuneen. Ilmeisesti se ei ole saanut suurta suosiota juuri tuosta syystä, että se vaatii erillisen asentamisen kaikilta osapuolilta?

Juhana Harju kirjoitti...

Hei Outi,

Osaatko neuvoa, miten tuon Tykkää-nappulan voi lisätä bloggeriin niin, että se näkyy kuten sinulla?

outi.lammi kirjoitti...

Juhana, tässä on linkki ohjeeseen, jonka mukaan laitoin omani: http://www.bloggerplugins.org/2010/04/facebook-like-button-for-blogger.html

Joudut siis menemään koodiin ja kopioimaan sivulla annetun lisäkoodin sinne sekaan. Jos et ole ennen peukaloinut Bloggerin koodia kannattaa ehkä ottaa varmuuskopio nykyisestä Lataa koko malli -linkkiä napsauttamalla.

Oikean paikan löytää helpoimmin käyttämällä selaimen hakutoimintoa, (Firefoxissa Ctrl+F) ja kirjoittamalla tuon etsittäväksi merkkijonoksi. Muuten siinä onkin hakemista :)

outi.lammi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
outi.lammi kirjoitti...

Tuo kulmasulkeissa oleva data ja post body -litania on siis se, mitä tarkoitin etsittävällä merkkijonolla (Blogger poisti sen kommentista kun kopioin sen tähän kommentti-ikkunaan suoraan leikepöydältä...)

Juhana Harju kirjoitti...

Outi,

Kiitos paljon! Hieman arveluttaa koskea Bloggerin HTML-koodiin kun en ole sitä koskaan tehnyt. Taidan jäädä odottelemaan, että sille tulee valmis widget, jonka voi lisätä helposti. :-)

outi.lammi kirjoitti...

Ota vaan varmuuskopio ja ole huolellinen niin hyvin menee. En minäkään ole mikään koodaaja.

Kiva sattuma muuten kun poikkesit, en ehkä olisi löytänyt blogiasi muuten. Nyt se kulkeutuu syötteenlukijaani :) hyvinvointiin liittyvät asiat kiinnostavat.

Heidi kirjoitti...

Hei. Miten olet lisännyt tuon opin uutta napin? Olen yrittänyt metsästää ohjetta, mutta löydän vaan fb tykkää nappin lisäys ohjeita. Nalle halaus nappi kuullostaa hyvälle. :)

outi.lammi kirjoitti...

Hei, Opin uutta -nappi löytyy kun menee blogin ulkoasun muokkausnäkymään ja valitsee siellä Blogitekstit-laatikon alakulmasta Muokkaa. Sen jälkeen aukeaa ikkuna, jossa Viestisivun asetukset -nimisen otsikon alla oli vaihtoehto näiden valintaruutujen lisäämiseksi.

Heidi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Omassa blogissani tuo ei vaan jostain syystä näy vaikka asetuksissa näyttää että se siellä olisi. :(

outi.lammi kirjoitti...

Hups, mitähän tuohon ehdottaisi. Onko sivulla ennestään paljon erilaisia vimpaimia? Joskus on käynyt niinkin, että uuden gadgetin lisäämisen jälkeen vanha näyttää jäävän puoliksi uuuden alle ja tilanne on korjaantunut kun järjestelee niitä kalikoita vähän toisella tavalla.