Sivut

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Scapple on ajatusten kokoamisen apuväline

Scapple on hämmentävä työkalu. Se on mind map -sovelluksen ja tekstieditorin hybridi ja rikkoo oletukset siitä, millainen mainittujen ohjelmien tulisi olla tai miten niitä tulisi käyttää. Siksi se onkin niin hyvä! Aina oikeaoppinen tapa laatia miellekartta ei vain toimi eikä tekstiäkään haluaisi aina kirjoittaa lineaarisesti edeten.

Scapple on yksinkertainen, vähän rumakin, mutta suunnattoman joustava ja helppokäyttöinen. Eikä se ole edes kallis, tällä hetkellä hinta on n. 15 USD ja maksutavaksi käy mm. PayPal. Kokeiluversion mentyä vanhaksi ostin itselleni saman tien sekä Windows- että Mac-versiot.

Ohjelman käyttö ei voi olla tämän helpompaa: Klikkaa näyttöä, kirjoita avainsana tai lyhyt lause, klikkaa näyttöä toisessa kohdassa ja jatka avainsanojen kirjoittamista. Kun sinusta tuntuu siltä, että kirjoittamiesi sanojen tai tekstipalasten välillä alkaa näkyä selkeitä yhteyksiä, voit ryhtyä liittämään asioita toisiinsa. Tässä voit käyttää yksinkertaisia linjoja tai osoittaa nuolella asiayhteyden tai vaikutuksen suunnan.

Scapple-karttaa ei kuitenkaan tarvitse sijoittaa yhden avainkäsitteen ympärille kuten kuvassa vaan samassa kartassa voi aivan hyvin olla useita avainkäsitteitä ja niihin liittyviä alakäsitteitä. Mitään ei myöskään ole pakko yhdistää mihinkään toiseen objektiin.


Scapplessa on työkalut mm. objektien linjaamista (align) ja välien tasausta (distribute) varten. Lisäksi voit määritellä omat värisi väripalettiin sekä tehdä oletustyylejä valinnan avulla.

Scapple-karttaan voit tuoda kuvia vetämällä ne kansiosta. Kuvat voi yhdistää muihin kartan osiin tai jättää yhdistämättä. Lisäksi voit tuoda tekstitiedostoja sekä lisätä linkkejä.

Scapplella luodun kartan voi viedä kuvamuotoihin (.png, .jpg), pdf-tiedostoksi tai erilaisiin tekstiformaatteihin.

Valmistajan kotisivulla on Mac-version käyttöä esittelevä video. Ohjelman Windows-versio toimii hyvin pitkälle samalla tavalla. Windows-käyttäjää varten on hyvä pikaohje Help-valikon kohdassa QuickStart Guide. Siinä on annettu mm. tärkeimpien toimintojen näppäinkomennot. Valmistajan kotisivulta voi ladata laajemman manuaalin sekä Macille että Windowsille.

Scapple on työkalu, josta en enää luopuisi. Olen suunnitellut sen avulla kokonaisia koulutuksia, koulutusmateriaaleja, blogipostauksia yms. kirjoituksia, presentataatioita ja kirjan käsikirjoituksen rungon. Olen käyttänyt sitä myös koulutuksissa mm. kirjatakseni ylös keskustelun tai ryhmätyön purkamisen aikana tulleita asioita. Jos Suomesta löytyy muita Scapplehurahtaneita, lukisin todella mielelläni käyttökokemuksista ja -tavoista.

Ohjelman valmistaja Literature and Latte tunnetaan muuten paremmin Scrivener-nimisestä sovelluksesta, jota voi lyhyesti kuvata ammattikirjoittajan tarpeisiin suunnitelluksi työkaluksi. Enpä juutu nyt kehumaan sitä vaan säästän Scrivenerin aiheeksi johonkin myöhempään postaukseen.

Ei kommentteja: