Sivut

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Microsoft Office 2013 ja päivityksen hämmennys

Microsoft Office 2013 toi tullessaan joukon kivoja uudistuksia tuttuihin ohjelmiin, mutta myös hämmennystä. Ei riitä, että tietää uusimman version numeron vaan pitäisi myös olla perillä nimityksistä kuten Microsoft Office 365, Office Web Apps tai SkyDrive. Mitä ne ovat ja miten ne saa käyttöönsä? Valaistaanpa asiaa:

Microsoft Office 2013 -peruspaketin voi rinnastaa perinteiseen päivitykseen. Se on mahdollista ostaa yksittäisenä tuotteena työasemalle tai läppärille tapahtuvaa asennusta varten. Microsoft Office 2013 -versiokseen voi valita itselleen parhaiten sopivan kokoonpanon: Home & Student, Home & Business ja Professional. Näissä mukana olevat osaohjelmat vaihtelevat, mutta nykyisin ainakin Word, Excel, PowerPoint ja OneNote kuuluvat kaikkiin. Jos asennat päivitystä yksittäiselle tietokoneelle, tarvitset lisäksi Microsoft-tilin. Microsoft Office 2013 -ohjelmat asentuvat Windows 7 tai 8 käyttöjärjestelmällä varustettuun tietokoneeseen.

SkyDrive-pilvilevyasemaan törmäät heti asennuksen jälkeen kun olet tallentamassa tai avaamassa tiedostoa. SkyDrive on integroitu Officeen niin, että sitä tarjotaan oletustallennuspaikkana aikaisemman Tiedostot-kirjaston sijaan.

Microsoft Office Web Apps tarkoittaa Office-ohjelmien selainkäyttöisiä kevytversioita. Ne ja SkyDriven saa käyttöönsä kuka tahansa, jolla on edellä mainittu Microsoft-tili. Käyttäjällä ei välttämättä tarvitse olla edes työasemaversiota asennettuna. Office Web Apps -sovellukset sisältyvät myös joihinkin Office 365 palvelupaketteihin. Huomaa kuitenkin, että maksuttomina selainsovelluksina saat vain Wordin, Excelin, PowerPointin ja OneNoten. Selaimessa toimiva Outlook tulee Microsoft Office 365 -ympäristön mukana.

Office Web Apps -sovelluksista on muistettava, että ne ovat kevennettyjä versioita työasemasovelluksista, joten kaikkia toimintoja ei ole saatavilla. Työasemaversioilla avattuja dokumentteja voi vähintääkin katsella selainversioilla ja esimerkiksi Excelin Pivot-taulukoiden kenttien järjestystä voi muutella. Yleensä monimutkaisimmat toiminnot kuitenkin onnistuvat vain ohjelmien täysversioilla.

Ja  henkilökohtaisella Windows-tilillä olevat Web Apps -sovelluksethan ovat aivan eri asia kuin yrityksen 365-ympäristössä (ks. alla) olevat vastaavat työvälineet. Et voi siis yhdistää näitä kahta tiliä. “Onneksi”, sanoisivat kai  tietoturvaihmiset.

Microsoft Office 365 on kuukausitilausperustainen palvelu, josta voi valita sopivan kokoonpanon joko kotiin tai yrityskäyttöön yrityksen koon mukaan.

Microsoft Office 365 Home Premium kiinnostaa varmasti kotikäyttäjiä: Vajaan satasen vuosihinnalla saa asentaa Microsoft Office 2013 -ohjelmistot viiteen saman talouden PC- tai Mac-tietokoneeseen (Mac-versio on toistaiseksi 2011) sekä tiettyihin mobiililaitteisiin. Käyttöön tulee myös erinäisiä mobiilpalveluita kuten esimerkiksi 20 gigatavun SkyDrive. Huomaa kuitenkin, että jos olet yrittäjä, lisenssiehtojen mukaan et voi käyttää Office Home Premium -versiota. Sinulle vastaava paketti olisi Office 365 Small Business Premium hintaan 12,80 €/kk/käyttäjä, vuodessa 124,80 €/käyttäjä.

Seuraavassa linkkejä sivuille, jotka helpottavat erilaisten kokoonpanojen vertailua, toisin sanoen, saat selville mitä ohjelmia ja palveluita sisältyy eri paketteihin:
Microsoft Office 365 Home Premium ja yksittäispaketit
Microsoft Office 365 -palvelupaketit pienyrityksille (omat välilehdet pienyrityksille ja vastaavasti keskisuurille sekä suurille yrityksille).

Muuta hyödyllistä lisämateriaalia

Jos olet suunnitellut Officesi päivittämistä, käy myös sivulla Microsoft Office usein kysytytyt kysymykset. Siellä on vastauksia moniin tyypillisiin Office-päivitystä koskeviin kysymyksiin kuten esimerkiksi mitä tarkoittaa Office on Demand ja paljonko sitä SkyDrive-tallennustilaa eri versioiden mukana tulikaan.

Erilaisia Office-versioita esittelevä englanninkielinen posteri: New "Quick guide to Office editions" poster – artikkelin lopussa on linkki pdf-tiedostoon.

Pikaoppaat suomenkielisen Microsoft Office 2013 -version käyttäjille ja samat englanniksi.1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

nice and amazing post you here post about office 2013 basically i wanna learn thanks to share here office...2013