Sivut

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Excelin virheiden lähteistä 99 % löytyy peiliin katsomalla

Taloussanomien verkkosivulla on uutisoitu Excelin virheistä ja aiheeseen on tarttunut myös Petteri Järvinen blogissaan Exceliä puolustamalla.

Pohdinta pyörii aika paljon Excelin käyttöliittymän ja käytettävyyden ympärillä. Varmasti ohjelman kuin ohjelman käytettävyydessä on parantamisen varaa, käytettävyydeltään täydellistä ohjelmaa ei ole olemassa. Vähän myöhemmin Taloussanomat kuitenkin toteaa asian, joka olisi helppo korjata tässä ja nyt:
Virheitä syntyy myös siksi, että ihmiset päätyvät käyttämään ohjelmistoja, joita he eivät hallitse tarpeeksi.
Suuri osa tietotyöläisistä pyörittää Exceliä ja arvelen, että näin on vielä ainakin lähimmät 3–5 vuotta. Sitä en lähde ennustamaan mitä sen jälkeen, muuttuuko taulukkolaskentaohjelma oleellisesti vai tuleeko se tarpeettommaksi, live to tell. Eivät ne kaavat kuitenkaan itsestään Exceliin mene virheitä keräämään. Johtuuko takavuosina hankkimastamme tietoyhteiskuntaglooriasta, että me puhumme itsellemme osaamista, joka käytännössä osoittautuu toiveajatteluksi.

Joo, otetaan semmoinen sparrauspäivä niistä fiksummista toiminnoista. Meillä kyllä kaikki käyttäjät jo noi perusasiat tietää”, sanoo koulutuksen tilaava yhteyshenkilö. Ja katso, koulutuspäivänä hän itse istuu eturivissä ilman pienintäkään aavistusta siitä, mitä saadaan aikaan F4-toimintonäppäimellä (Excelin perusperusasia jo ensimmäisestä versiosta lähtien).

Jospa sitä käyttöliittymän käytettävyysparantelua odotellessa opeteltaisiin käyttämään Exceliä. Aloitetaan vaikka siitä, mitä tarkoittavat suhteellinen ja suora soluviittaus. Kun ne osaa, on taas paranneltu perustaa Excelin fiksumpien toimintojen sisäistämiselle.

Ei kommentteja: