Sivut

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Ota käyttöön Google Cloud Print

Jos kännykässä tai täppärissä oleilee asiakirja, joka olisi välttämättä saatava tulostettua, jotkut onnelliset voivat hoitaa tulostuksen suoraan langattomaan tulostimeen. Me muut joudumme etsimään toisenlaisia konsteja. Itse käytän PC-tietokoneita, mutta mobiilisti iOS-laitteita ja tähän saakka olen joutunut  kuljettamaan tulostettavan asiakirjan Dropboxin kautta läppärille, lähettämään sen itse itselleni sähköpostilla tai turvautumaan erilaisiin virtuaalimuistitikkuappseihin, jotka toimivat langattoman verkon läpi. Jos toimistosi on rakennettu Googlen pilven päälle, yksi tapa tulostaa mobiililaitteista on Google Cloud Print. Google Cloud Print toimii kuten verkkokirjoitin, mutta verkko vain on vähän toimiston lähiverkkoa laajempi. Voit periaatteessa tulostaa mistä vain mihin tahansa, jos pääset nettiin ja mikäli joku on ystävällisesti jakanut kanssasi Cloud Print -palveluun liitetyn kirjoittimen.

Voidaksesi käyttää Cloud Print -ominaisuutta, sinulla pitää olla tietenkin Google-tili sekä printteri. Printteri voi olla verkkotulostin tai jopa vanhanaikaisesti kaapelilla tietokoneeseen liitetty tulostin, kuten itselläni oli tätä kokeillessani. Tarkista myös, että Google Chrome -selaimesi on uusin versio. Jos nämä ehdot täyttyvät, olet valmis aloittamaan Cloud Printin määritysten tekemisen.
  1. Klikkaa jakoavainkuvaketta selaimen oikeassa yläkulmassa ja valitse Asetukset
  2. Siirry Tarkat säädöt -välilehdelle ja valitse Ota Google Cloud Print -yhteysohjelma käyttöön.
  3. Seuraavassa näytössä sinua mahdollisesti pyydetään kirjautumaan Google-tilillesi, mutta jos jo olet sisäänkirjautuneena, napsauta vain Finish printer registration -painiketta. (Jostakin syystä osa teksteistä on suomeksi, osa englanniksi, pahoittelen. En äkkiseltään keksi tälle sellaista syytä, johon voisin itse vaikuttaa.)  
Kun olet saanut ilmoituksen palvelun käyttöönotosta, Google Cloud Print -kuvakkeen tulisi myös löytyä Google-tilisi tuotteiden luettelosta. Voit kokeilla Cloud Printin toimivuutta tulostamalla testisivun. Mene osoitteeseen https://www.google.com/cloudprint/learn/ ja napsauta Kokeile nyt -painiketta.Kun olet  kirjautuneena Google-tilillesi, voit tulostaa suoraan älypuhelimesta tai täppäriltä mm. Gmailin mukana tulleita liitteitä ja Google Asiakirjat -työtilassa olevia dokumentteja. Voit lähettää asiakirjan tulostumaan vaikka bussista ollessasi matkalla toimistoon tai kotiin. Jos käytössä on tavallinen tulostin, asiakirjat tulostetaan kun tietokone on päällä ja tulostin liitettynä siihen. Kun kone on kiinni, tulostumaan  lähetetyt tiedostot jäävät odottamaan tulostusjonoon. Jos käytössä on verkkotulostin, tietokoneen ei tarvitse välttämättä olla edes päällä vaan asiakirja voi olla odottamassa kun saavut työpisteeseesi.

Tulostin jaetaan tulostinmääritysten sivulta. Napsauta Printers-linkkiä, valitse kirjoitin ja jaa se kuten jakaisit Google-asiakirjan kaverisi kanssa.

Tulostusasetuksia pääset katsomaan ja muuttamaan selaimen asetusten Tarkat säädöt -välilehden Google Cloud Print -kohtaan asennuksen jälkeen ilmestyneellä Hallinnoi tulostusasetuksia -painikkeella.

Vaikka sinulla ei olisi omaa kirjoitinta tai et pääse käsiksi verkkokirjoittimeen, mutta kanssasi on jaettu kirjoitin Google Cloud Printin kautta, voit tulostaa minkä tahansa omalla tietokoneellasi olevan asiakirjan. Mene Google Cloud Printin hallintasivulle ja valitse Print-painikkeen valikosta Upload file to print. Valitse tiedosto ja sen jälkeen kirjoitin, jolle haluat tulostaa.

Mielenkiintoista oli myös huomata, että täppäristä voi lähettää aineistoa Microsoft OneNoteen Google Cloud Printin kautta! Siirto sujui nopeasti ja vaivattomasti.

Tästä ja muista Google-työkalujen toiminnoista lisää mm. elokuun avoimissa koulutuksissa: Toimisto pilven päällä.

2 kommenttia:

TaH kirjoitti...

Tähän liittyy mielestäni muutama tyhmyys.
- tarvitsee työaseman/läppärin päälläolon toimiakseen
- kuka tulostaa toiselta puolelta maailmaa tulostimelle. Haluan paperin heti käteeni. Muuten lähetän liitteen mailissa, jos toinen tulostaa
- lähiverkossa, voin hyvin mennä läppärilleni ja tulostaa siitä
- jos läppäri on kiinni, tulostan Padin ( Android.. löytyynee vastaavia IPadillekkin ) tulostusohjelmalla suoraan verkkokirjoittimelle

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos kommentista. Hyvyys ja huonous tietysti määräytyvät tilanteen mukaan eikä mikään ole täydellinen ratkaisu. Cloud Print ei taatusti korvaa niitä mahdollisuuksia mitä on perinteisessä toimistoympäristössä. Arvelenkin lähinnä kaltaisteni mikroyrittäjien ja free-työntekijöiden keksivän tälle käyttöä. Itselläni ei esimerkiksi ole verkkokirjoitinta vaan satunnaisiin tulostamisiin käytän vanhaa laserkirjoitinta. Vaativammat tulostukset hoidan ulkoistettuna.

Koen Cloud Printin toimivan nimenomaan mobiililaitteille tulleiden tulostettavien töiden käsittelyssä tuosta nimenomaisesta syystä, että ei ole sitä verkkokirjoitinta.

Cloud Print voisi olla myös yksi keino vähentää liitetiedostoja kun toimitaan tämmöisissä kumppaniverkostoissa, kuten minä. Olen muuten valmis julistamaan avoimen sodan liitetiedostoille (nimimerkki tunti sitten vastaanotettu 2 5 megan pläjäystä...)