Sivut

tiistai 7. helmikuuta 2012

Somemaailmankuva


Harto Pönkä on pohtinut blogissaan ansiokkaasti presidentinvaalien volyymiharhaa. Tällä hän tarkoittaa sitä, että pienen joukon ääni kuuluu niin vahvana, että syntyy vaikutelma suuremmastakin samanmielisestä joukosta. Tämän ilmiön olen pistänyt merkille muissakin yhteyksissä, en vain ole osannut tiivistää sitä yhtä osuvasti.

Mutta millainen maailmankuva syntyisikään, jos muodostaisin sen yleisemmälläkin tasolla pelkästään sosiaalisen median välityksellä? Menin sitten leikittelemään ajatuksella ja nyt tunnen olevani poikkeava:

1) Kaikilla on Mac, iPad2, iPhone4S sekä Lumia ja Android.

Minulla on 3 PC-tietokonetta, 1 vanha iPhone ja vieressä rupsuttaa iPad1. Laatikossa on myös ikivanha Noksu, jossa ei ole hiventäkään älyä, mutta sillä voi takuuvarmasti soittaa maastosta pakkasellakin.

2) Suurin osa suomalaisista on jonkinsortin someasiantuntija.

Minä en ole. Koko sosiaalinen media on edelleen minulle ristiriitainen mysteeri.

3) Kaikilla on ihan hirvittävästi haastavia ja mielenkiintoisia töitä sekä ylimääräinen käsipari, jolla näpytellä statuspäivityksiä työruuhkan keskeltä, seminaareista ja viedessä lasta päivähoitoon.

Minä en tviittaile edes silloin kun olen itse osallistujan roolissa jossakin koulutuksessa. Keskityn tekemään muistiinpanoja, usein hävettävän vanhanaikaisesti käsin.

4) Kukaan ei ole koskaan masentunut tai edes alakuloinen.

Minulle marras- ja joulukuu ovat ankeaa aikaa ja sarkasmivaiva on silloin tavanomaistakin pahempi. Tänä syksynä ostin peräti kirkasvalolampun, mutta tähän aikaan vuodesta elämä hymyilee jo – päivä pitenee ja pääsee hiihtämäään.

5) Jokainen on ekstrovertti.

Vaikka teen koulutustyötä ja palautteiden perusteella moni ihminen tykkää tyylistäni, en ole silti norminmukainen 100 % ekstrovertti. Tunnustan, etten jaksa ihmisiä kaiken aikaa. Lataan akkuja tehokkaimmin olemalla itsekseni, luen ja kuuntelen musiikkia.

6) Kukaan ei äänestänyt ketään Paavoista ensimmäisellä kierroksella.

No sitä en tehnyt minäkään.

4 kommenttia:

Timo Kantola kirjoitti...

Hyviä huomioita.
1. Minulla on 2 PC:tä, iPad ja Nokia N8. Kotoa löytyy vielä pari Samsugia ja nurkasta kuvaputki-TV
2.&3 Somettelen, mutta ylensä vain iltaisin. Töissä teen töitä.
4. Silloin tällöin tympii. Ei kuitenkaan nyt.
5. En ole extro- tai muukaan vertti
6. En minäkään.

Jos liikkuu tai somettelee vain saman mielisten joukossa, voi käsitys todellisuudesta olla jotain muuta kuin todellisuus.
Volyymiharha vaaleissa ei nyt niin paha kyllä ollut. Miljoona äänestäjää ei voi olla väärässä, mutta olivat kuitenkin optimistisia ja toivoivat ihmettä tapahtuvaksi. Ei se harhaa ollut.

outi.lammi kirjoitti...

Totta. Miljoonan ihmisen kanta näin pienessä maassa ei ole olankohautuksella ohitettava juttu.

Jotkut kutsuvat näitä vaaleja somevaaleiksi, mutta en kuitenkaan ihan vielä niin sanoisi.Hyvä harjoituskierros kuitenkin. Saa nähdä mitä kuuden vuoden päästä.

Mikko kirjoitti...

Hieno kirjoitus: kannattaa katsoa elämää läheltä aina välillä.
Harton kirjoituksesta vielä sen verran, että ehkä harhan muodostuminen tapahtuu sitten loppujen lopuksi omassa mielessä. Vaikka 'kakkos-hehku' loimusi, jokainen ajatteleva ihminen ymmärsi kyllä, että tämä oli vasta esinäytös.

outi.lammi kirjoitti...

Niinpä, oma mieli on aika haka valikoimaan asioita ja täsmällinen kuva maailmasta on käytännössä kai mahdoton.