Sivut

perjantai 5. elokuuta 2011

Syyskausi alkaa arpajaisilla

Excel 2010 Laatua taulukoihin -opas tuli painosta heinä-kesäkuun vaihteessa ja ennen blogin kesätaukoa lupasin painostatuloarpajaiset, jotka julistan käynnistyneeksi tällä postauksella. Toimitaan tuttuun tapaan: Voit osallistua arpajaisiin joko kommentoimalla tätä blogikirjoitusta, tykkäämällä tähän postaukseen linkittävää statuspäivitystä Facebookissa tai lähettämällä viestin verkkosivuni yhteydenottolomakkeella.

Kirja on laajempi versio aikaisemmasta Excelin käytön perusteet kattavasta 80-sivuisesta pikaoppaasta. Laatua taulukoihin sopii käyttäjälle, joka haluaa hyödyntää Exceliä monipuolisesti. Ohjelmaversiota 2007 käsittelevässä teoksessa oli vielä VBA-ohjelmointikieltä käsittelevä osio, mutta jätin sen tästä pois, koska aihetta koskeva sivumäärä oli muutenkin pieni. Pidin tarpeellisempana laajentaa mm. Pivot-taulukoista kertovaa osuutta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suuria taulukoita ja Pivot-toimintoa käsittelevä koulutus kestää n. 6 tuntia ja tekemistä riittää koko ajaksi eli kaikkea ei tietenkään kirjassakaan ole mahdollista käydä läpi. (Oletus on, että em. koulutukseen osallistuja ei ole työssään käyttänyt ko. toimintoa aikaisemmin.)

Tämä syksy alkaa olotilassa, jossa en olekaan ollut muutamaan vuoteen: Juuri tällä hetkellä ei ole allekirjoitettuna sopimusta yhdestäkään oppikirjasta. Tilanne on täysin oma valinta. Kirjaideoitakin on pyörinyt päässä ja pyörii edelleen, mutta tarvitsen myös hetkiseksi tilaa omaa tuotekehitystyötä varten. Sitä paitsi oppikirjojen syytäminen liukuhihnalta voi olla turvallista ja suhteellisen helppoakin, mutta pitää aina muistaa miten kävi kanalle, joka unohti lukea Humensa. Seuraava Humen ajatuksia valottava esimerkki on lainaus Esa Saarisen teoksesta Filosofia (WSOY 2000), hän hallitsee nämä filosofian käytännön caset kuitenkin paremmin:
”Olet kana. Rakastat jyviä. Kanatarhan portti narahtaa, ja taas kerran tulee isosaappainen isäntä sisään. Tutut askeleet, tuttu viheltely. Ja kuten aina, taas jyvät lentelevät. Päivästä toiseen sama rutiini. Paitsi tänä päivänä, sinun kannaltasi. Isäntä tarttuu kaulaasi ja kerralla katkaisee sen.”
En suinkaan tarkoita tällä sitä, että pitäisin kirjaa aikansa eläneenä kapistuksena, mutta eihän kirja ole enää sama asia kuin se oli esimerkiksi 10 vuotta sitten ja viiden vuoden päästä se on varmasti jotakin muuta kuin nyt. Omaa suhdettaan kirjaan on vain terveellistä ajatella ja ilmiön pohdiskeluhan voi vaatia parin askeleen ottamista etäämmäksi.

PowerPoint 2010 -opas ei ole tullut vielä painosta, mutta on kuulemma luvassa ensi viikolla. Sen arvonnan järjestän Tiedon kuvia -blogissa. Hyvää loppukesää ja energistä syksyä!


PS Yksi pikku detalji jäi pois: Arvontaan voi osallistua ensi keskiviikkoon (10.8. saakka).

5 kommenttia:

Ari kirjoitti...

Hienoa Outi, mukana arpajaisissa!

Marja-Leena kirjoitti...

Onnittelut! Mukana arpajaisissa.

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos osallistumisesta Marleena ja Ari. Täten vahvistan teidän olevan mukana :)

Timo Kantola kirjoitti...

Excel 2010 on kotikoneella ja on edelleen yllätyksiä täynnä. Versiopäivitykset ylläpitävät oppimisvelvoitetta, sanoisin jopa -pakkoa. Sosiaalisen median puolella uudet plussat ja muut herättävät mielenkiintoa ja oppiminen tapahtuu lähes itsestään. Työkaluohjelmistojen uudet versiot tuovat päänvaivaa, vaikka tarjoavatkin uusia ja parempia ominaisuuksia. Oppia ikä(vä?) kaikki.

outi.lammi kirjoitti...

Timo, uusi kiinnostaa ja siinä meillä on motivaatio. Excelin uusi versio on "vanha" tuttu ja vanhan muutosten tutkiminen käy työstä :)