Sivut

maanantai 30. toukokuuta 2011

Kohtasin sisäisen änkyräni

Muutosvastarinta on vahva sana, joka vaientaa aiheesta esitetyn kritiikin vaikka se olisi perusteltuakin. Aina kun pitää saada tahtonsa läpi, mutta ei halua esiintyä diktaattorina, kannattaa vetää muutosvastarintakortti esille. Määräily ja komentelu ei ole kaunista käytöstä, mutta kun tekee niinkuin itse haluaa ja syyttää muita muutosvastarinnasta, osoittaa olevansa vain niin trendien aallonharjalla. Muiden on pakko vaieta tällaisen jumalallisen edelläkävijyyden edessä, sillä kukapa kaipaisi otsaansa muutosvastarintaisen leimaa. Sehän tarkoittaa sitä, että haikailee viime vuosikymmenelle tai -tuhannelle tai ei nyt vain ole käsittänyt.

Tunnustan, että en oikein tahdo löytää positiivista sanottavaa siitä tavasta, jolla postipakettien toimitus hoituu tätä nykyä. Vastustan siis pakettien toimitustavan muutosta ja olen muutosvastarintainen änkyrä! Aikaisemmin menettelytapa oli: Nouki pakettikortti postilaatikosta, hae paketti itsellesi parhaiten sopivana aikana lähimmästä postin toimipisteestä ja arkesi pelaa.

Vaan miten on nyt. Kun tilaan esimerkiksi kirjan, sen saattaa toimittaa kuriiripalvelu, joka käy oveni takana ihan milloin sitä huvittaa kello 8:00 - 16:00 välisenä aikana. Ellen ole paikalla, jätetään lappu, jossa ilmoitetaan seuraava ajankohta, jolloin pakettia yritetään tuoda. Paketin voi toki hakea palvelun terminaalista, joka ainakin minun asuinpaikastani katsoen on hevonkuusessa ja paketin nouto pitäisi vielä sopia erikseen. Olen myös hakenut paketteja Siwan myymälästä ja R-kioskista, mikä vielä jotenkin menettelee, koska tällöin paketti yleensä tulee kotiani lähinnä olevaan toimipisteeseen.

Ilmeisesti Itella vielä kuljettaa myös paketteja ja se systeemi näyttäisi toimivan entisellä vaivattomalla tavalla. Luultavasti päädyn toisinaan tämän järjettömän kuriirikuljetussysteemin piiriin siksi, että olen yritysasiakas. Keskiarvoyritys on kaikesta päätellen paikka, jossa vilisee väkeä niin että päät kolisevat ja aina on joku paikalla päivystämässä tulevia lähetyksiä. Ellei yksinyrittäjä ole paikalla sopivaan aikaan, noutakoon pakettinsa hevonkuusesta. Sitä ihmettelen, että eikö tulisi kuitenkin edullisemmaksi tarkistaa etukäteen puhelinsoitolla onko paketin vastaanottaja paikalla? Puhelinnumeroni on lähetyksen toimittajan tiedossa, koska se on annettu verkkokaupan lomakkeella ja samaan puhelinnumeroon tulee tekstiviestillä tieto siitä, että paketti on lähtenyt liikkeelle. Turhan ajamisen polttoainekulut taitavat tulla kalliimmaksi kuin yhden tarkistuspuhelun soittaminen.


******
Se mitä viimeksi olen pakettilähetyksenä saanut oli muuten kirja nimeltä On intelligence. Kirjaa suositeltiin minulle kun etsin luettavaksi jotakin, joka auttaisi minua ymmärtämään syvällisemmin mm. sitä miten ihminen havainnoi ympäristöään. E-kirjaan siirtyminen ei ole tuottanut vierotusoireita eikä muutenkaan nostattanut minua vastarintaan, mutta ostin nyt tällä kertaa kirjan printtiversiona, koska kesällä on mukava lukea ihan oikeita kirjoja. Ne ovat kevyitä eivätkä vajoa niin nopeasti pohjaan, jos sattuvat putoamaan laiturilta veteen ja luultavasti kestävätkin mahdollisen putoamisen iPadia paremmin.

3 kommenttia:

Antti kirjoitti...

Noilla kuriiripalveluilla (DHL, UPS, jne) ei muuten ole mitään tekemistä postin ja postipakettien kanssa. Esim jenkeistä tilattaessa Ameriikan postin USPS:n yhteistyökumppani ja siis paketin loppujakelija ei välttämättä ole Suomessa posti vaan kuriirifirma x, joka toimii kuten tuossa tektissäsi kuvasit. Kuriirifirmat tosiaan touhuavat lähinnä yritysten kanssa, mikä tekee niistä monasti vähän hankalia tavalliselle ihmiselle (innokas lähetysseurannan päivitys ja perään soitteleminen auttaa). Mutta jos Suomessa lähetät postipaketin niin ihan samalla tavalla se on sieltä postista haettavissa kuin ennenkin.

outi.lammi kirjoitti...

Hei, ja kiitos selventävästä kommentista. Ensimmäisen paketin tullessa kuriiripalvelun kautta kuvittelin, että kyse on jostakin Itellan ja palvelun yhteistyökuviosta, mutta jossakin vaiheessa se tosiaan selkisi, että näin ei ole. Sikäli ihan mukava systeemi jos sattuu olemaan kotitoimistopäivänä paikalla, mutta aina sitä vaan ei ole ja koirani eivät ihan vielä osaa kuitata saapunutta pakettia :)

Finn Parcel kirjoitti...

hyvä artikkeli