Sivut

tiistai 17. toukokuuta 2011

Ei kannata ostaa palvelua, jota ei ole olemassa

Nyt jos koskaan tekee mieli sanoa, että mitäs minä sanoin! Sain viime vuonna puhelun uutiskynnyksen ylittäneeltä Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy:ltä ja minulle kaupattiin palvelua, jolla saisin puhelinmyyntiyritykset loppumaan. Vaikka koen puhelinmyyjien soitot lähinnä häirintänä, vaistoni varoitteli kaikki punaiset valot palaen ja jänisräikät huutaen. Puhelun sävy oli pelotteleva. Minulle jäi epämääräisen turvaton olo ja pohdin pitkään olisiko ihan tosissaan Suomessakin mahdollista, että yrittäjä päätyisi selvitystilaan vain sen vuoksi, että rosvo keksii ryhtyä lähettelemään katteettomia laskuja. Soittaja onnistui esittämään asiansa hakemistoyhtiöiden toiminnasta siihen sävyyn, että meno on kuin villissä lännessä ja yksittäinen pienyrittäjä on täysin avuton. Sanoin soittajalle, että kyllä kai täällä sentään vielä lakia noudatetaan ja jos en jotakin palvelua ole tilannut niin ei siitä myöskään laskua tarvitse maksaa. Soittaja väitti pontevasti vastaan ja kertoi monen yrittäjän uupuneen aiheettomien laskujen selvittelyprosesseissa. Nämä kuulemma mieluummin maksavat satoja euroja kuin lähtevät tappelemaan yhteystiedottomien ja kasvottomien isojen yritysten kanssa. Ja Directa todellakin mainittiin yhtenä pahimmista, vaikka saivat siinä muutkin tunnetut yhtiöt kuulla kunniansa, joten kenelläkään ei ole yksinoikeutta marttyyrin sädekehään.

Asia on nyt lopultakin tutkinnassa. Hyvä niin. Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy:n tarjoama palvelu olikin kaikkien epäilyttävien palvelulupausten äiti. Olen etsinyt moneen kertaan ratkaisua siihen, miten yksinään toimiva yrittäjä voisi estää kaikenlaiset aikasyöppöpuhelut, sellaista mahdollisuutta ei ole. Parasta vain opetella hankkiutumaan soittajista nopeasti eroon. Periaatteessa siihen ei tarvita kuin kaksi kirjainta, E ja I. Jos haluaa olla mukava voi ottaa käyttöön 6 lisäkirjainta: K, I, I, T, O, S.

Säälittävintä on muuten tämä (lainaus Digitodayn artikkelista):
Tutkinnan aikana ilmeni, että osa yrityksistä sai laskun, vaikka heihin ei oltu millään tavoin yhteydessä.
Onko tämä ymmärrettävä niin, että Suomen Verkkoviestintäkeskus Oy lupaa suojella asiakasta myös itseltään?

Säästänpä saman tien kaikkien aikaa ja vaivaa kertomalla, että minulle ei edelleenkään kannata soitella hakemistopalveluita, tms. kaupitellakseen. Ala tuntuu houkuttelevan epämääräisiä toimijoita eikä ole halua ryhtyä kokeilemaan, kuka soittajista sattuisi edustamaan rehellistä yritystä, joka kirjoittaa vain ja ainoastaan aiheellisia laskuja. Minulla on yleensä huono onni muissakin arpajaisissa. Jos kaupanteko kiinnostaa, minulle pitää osoittaa verkkosivu, jossa voin rauhassa tutustua tuotteeseen, kaupan ehtoihin sekä selvittää myyjästä taustatietoja ja jättää mahdollisen tilauksen sinä ajankohtana kuin itse päätän. Jos joku väittää minun ostaneen jotakin yhden ainoan puhelinkeskustelun tuloksena, hän valehtelee. 

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Jep, minäkään en osta hakupalveluita ja suosittelen samaa muillekin. Google hoitaa käytännössä kaiken ja ilmaiseksi. Sitten vaan itse aktiivisesti toimimaan.

outi.lammi kirjoitti...

Minulla oli vielä parisen vuotta sitten tiedot eräässä hakemistossa, jonka toiminnasta ei jäänyt mitään pahaa sanottavaa. Google Analytics vain näytti selvästi, että liikenne verkkosivulleni tuli ihan muita teitä kuin ko. palvelun kautta.

Jaana kirjoitti...

Hävettää, että lankesin ansaan. Pari viikkoa oli puhelin soinut ja jos jonkinlaista hakupalvelua oli tarjottu. SVVK oli kuin pelastus taivaalta tuohon jamaan. Eikä niitä puheluita sitten enää tullutkaan. Miksiköhän ;-)
Vuoden päästä alkoi taas tulla soittoja hakupalveluista. Palvelu oli voimasssa vuoden. En tiedä miten tekivät.
Ja nyt soittavat Googlestakin, että sinnekin voisi maksaa jotain ja tiedot olisivat siellä niin kauan kuin yritys on toiminnassa. Huh, otappa heistä selvää.

outi.lammi kirjoitti...

Sinänsä kiinnostavaa, jos tarjouspuhelut loppuivat sen jälkeen kun otit palvelun. Ehkä niillä sitten omat kanavansa johonkin suuntaan oli tai sitten se oli sattumaa.Toisaalta vain olen saanut sen käsityksen, että yrittäjäksi ryhtyessään pitää kestää se, että puhelinmarkkinointia tulee.

Timo Kantola kirjoitti...

Minulle on useampaan kertaan tarjottu sähkösopimusta puhelimitse. Puhelu on loppunut aika lyhyeen kun olen pyytänyt tarjousta sähköpostitse koska en sähkösopimuksia puhelimessa tee. Lehtikauppiaden soitot ärsyttävät, mutta silti olen heiltä lehtiä tilannut.

Ari kirjoitti...

Tuo on niin totta! Monet yrittäjät eivät edes mikä on mahdollista ja mikä ei. Korulauseilla saadaan myytyä vaikka jääkaappi eskimoille. Jokunen vuosia sitten, (ehkä vieläkin) oli Suomen paras websivu palvelu josta nyljettiin monta sataa euroa osallistujilta, tarkoituksena saada omille sivuilleen arvostusta ja näkyvyyttä. Vaikeaa niitä websivuja on luokitella.

outi.lammi kirjoitti...

Timo, tarjouksen pyytäminen on hyvä keino saada puhelu loppumaan. Jostakin kumman syystä kirjallista tarjousta on vaikea kirjoittaa. Yhdelle tein vastatarjouksen Word-tarjouspohjien tekemisestä, ei innostunut ;)
Ari, Paras Web-sivu -kilpailu on edelleen hengissä, minullekin tuli kutsu,että sivuni on VALITTU kilpailuun mukaan ja hinta perässä!

Ari kirjoitti...

Joillekin melkoinen houkutus josta on varmaan vaikeaa kieltäytyä ja yrittäjät maksavat ehkä mielellään jo ylpeyden tunteesta muutaman satasen, mutta mihin se johtaa tai mitä se tuottaa? Ei mitään.

outi.lammi kirjoitti...

Ei Suomen paras Web-sivu kilpailuun "pääsemisestä" kannata tuntea ylpeyttä. Kilpailu vaikuttaa pelkältä rahastukselta.

Henna K. kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Tästä toivoisi puhuttavan enemmän valtamedioissa.

outi.lammi kirjoitti...

Se olisi kieltämättä palvelus, jos näistä kirjoitettaisiin laajemmin. Ehkä ikävä julkisuus vähän hillitsisi röyhkeyttä.