Sivut

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Word 2010, valintaruudun paluu

Wordin lomakekentät, jotka ovat olleet käytettävissä muistaakseni versiosta 7 lähtien, muuttuivat versiossa 2007 sisältöohjausobjekteiksi. Moni lomakekenttien käyttöön mieltynyt käyttäjä oli pettynyt kun sisältöohjausobjekteista puuttui yksinkertainen rasti ruutuun -laatikko, jollaiseen he olivat tottuneet aikaisemmissa versioissa. Käytännössä mitään mahdottoman suurta vahinkoa ei päässyt tapahtumaan, koska vanhat lomakkeet toimivat uudemmissa versioissa ja vanhat lomakekenttätyökalutkin löytyivät kehitystyökalujen välilehdeltä.

Word 2010 -versio tuo lomakkeiden käyttäjille iloisen yllätyksen, sillä Ohjausobjektit-ryhmässä on nyt mukana Valintaruudun sisältöohjausobjekti -niminen kontrolli, jolla kaivattuja rasti ruutuun -laatikoita voidaan liittää Wordilla tehtäviin lomakkeisiin.

Kehitystyökalujen lisävälilehti on edelleen oletuksena piilossa ja versiossa 2010 sen hakemista varten on siirryttävä Wordin asetusten valintaikkunan Muokkaa valintanauhaa -osioon - olenhan muistanut kertoa, että valintanauhan muokkaus on nyt mahdollista ilman suoraa XML-koodin käpälöintiä? Valintaruudun sisältöohjausobjekti on yksinkertainen pieni ruutu, jonka ominaisuuksia voidaan muokata samaan tapaan kuin muidenkin sisältöohjausobjektien.

Nyt kun Microsoftilla on tarjolla mainio Web Apps, tuli tietenkin mieleen kokeilla, josko Wordilla laaditun lomakkeen voisi laittaa verkkoon täytettäväksi. Mikä pettymys: Valintaruuduilla höystettyä suojattua lomaketta ei nähtävästi voi täyttää Web Apps -asiakirjana. Tässä suhteessa Google Apps vie kirkkaasti voiton, koska sillä voi kuka tahansa pienen harjoittelun jälkeen laatia käyttökelpoisen verkossa täytettävän lomakkeen! Skydriveen ladattu valintaruutuja ja tekstikenttiä sisältävä asiakirja voidaan kuitenkin avata paikalliseen työpöytäsovellukseen 32-bittisellä Internet Explorerilla eli Wordilla tehdyn suojatun lomakkeen jakelu onnistuu Skydriven kautta. Yritys avata tiedosto Chromella, Firefoxilla että 64-bittisellä Internet Explorerilla päättyi kuitenkin nolosti virheilmoitukseen. Tähän toivoisi parannusta, sillä en oikein ole valmis nielemään sitä, että haluamani sovelluksen käyttö on selaimesta kiinni.

5 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta! Olen viikkoja pohtinut, mihin lomaketyökalut ovat hävinneet. Olen siis vuosia käyttänyt Word 2003-versiota.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeistuksesta! Wordin oma ohje ei löytänyt mitään hakusanoilla lomake ja lomakkeet...

Technical Tips - Tips for IT Professionals kirjoitti...

Thank for this Microsoft Office 2010 tips.

Anonyymi kirjoitti...

Etsivä löytää.. Kiitos ohjeesta, tarpeeseen tuli!

outi.lammi kirjoitti...

Ole hyvä vaan :)