Sivut

sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Facebook-ohje, osa 3 - kaverilistat

Monia huolestuttaa se, että Facebookiin mentyään olisi pakotettu hyväksymään kaverikseen pomon, juoruiluun taipuvaisen työkaverin/naapurin, anopin - mikä nyt sitten itse kullekin on se pahin skenaario. Muistan, että itseänikin arvelutti Facebookissa juuri erilaisten elämänpiirien sekoittuminen. Tämä ongelma on kuitenkin helposti ratkaistavissa kaverilistojen avulla. Ne tarkoittavat käytännössä sitä, että kaikkea ei kerrota kaikille.

Listan luominen ja ylläpito

Aloita listan luominen valitsemalla Käyttäjätili/Muokkaa kavereita. Sen jälkeen valitse vasemmasta sivupalkista Kaikki yhteydet ja napsauta Luo uusi lista -painiketta. Huomaa, että sinulla pitää olla vähintään yksi kaveri, jotta voit luoda ensimmäisen listan. Kirjoita vasempaan yläkulmaan listan nimi ja valitse alapuolelta kaveri listalle napsauttamalla hänen kuvaansa. Myöhemmin voit päivittää tietoja valitsemalla listan nimen vasemmasta sivupalkista ja käyttämällä Muokkaa listaa -painiketta. Kun hyväksyt uuden kaverin, voit lisätä hänet suoraan listalle jo kaveripyynnön vahvistusta varten avatussa valintaikkunassa.

Yksi kaveri voi olla useammalla kuin yhdellä listalla. Listoja voi olla kaikkiaan 100 ja yhdellä listalla voi olla 1000 nimeä.

Voit poistaa kaverin listalta napsauttamalla hänen nimeään Muokkaa listaa -ikkunassa. Voit myös poistaa kokonaisen listan. Listalla olevia kavereita ei kuitenkaan tarvitse poistaa ennen listan poistamista.

Listan käyttäminen

Sitten tärkeimpään eli listojen käyttämiseen. Kun jätät seinällesi statuspäivityksen, linkin tai kuvan, yleisin oletus lienee, että se jaetaan kaikkien kavereiden kesken. Pääset rajaamaan jakamista kun napsautat päivitykselle varatun ruudun alapuolella olevaa lukkokuvaketta ja valitset Muokkaa. Valitse Yksityisyyden muokkaaminen -valintaikkunassa Tietyt henkilöt ja ryhdy kirjoittamaan alapuolella olevaan ruutuun listan nimeä. Kyseinen päivitys julkaistaan nyt vain listaan kuuluville kavereille.

Nämä samat valinnat ovat käytettävissäsi myös yksityisyysasetuksia muokattaessa!

Listan nimeä voidaan käyttää viestiä lähetettäessä vastaanottajan nimen paikalla, jolloin viesti lähtee kerralla kaikille listassa oleville kavereille. Listan on kuitenkin oltava pieni, sillä Facebook sallii viestin lähettämisen vain 20 hengelle kerralla.

Listojen "sopiva" määrä on makuasia. Se riippuu Facebookin käyttötottumuksista. Itse totesin äskettäin, että vähemmän on enemmän ja karsin listojani reippaasti. Minulla oli aivan liikaa listoja kavereiden määrään nähden ja arvelen, että ne jäivät juuri siitä syystä hyödyntämättä. Aika näyttää toimivatko listat paremmin toisenlaisin perustein.

Tämän ohjesarjan aikaisemmissa osissa on neuvottu:

Tilin luonti ja perusasetukset (osa 1)

Käyttäjätilin asetukset ja yksityisyysasetukset (osa 2)

2 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Tulin tehneeksi listan FB kavereista vihdoin. Sitten luulin että se tulee automaattisesti näkyviin päivityksen jakamisessa, ei tullut, siis tulin lukemaan ohjeesi uudelleen.
Olisi pitänyt tulla ennen kokeilua..

Kiitos siis selkaistä neuvoista, kun saisi vielä itsen lukemaan niitä!

outi.lammi kirjoitti...

Usko tai älä, joskus olen hakenut itse kirjoittamstani kirjasta että mitenkäs minä sen asian olenkaan aikanaan neuvonut tekemään :)