sunnuntai 29. elokuuta 2010

Facebook-ohje, osa 2 - asetuksia tutkimaan


Facebook-perusohjeen toisessa osassa keskitytään asetuksiin. Jokaista ruksia ja listaa ei ole parissa blogipostauksessa mahdollista ruotia tyhjentävästi, eikä ole olemassa mitään yleisiä asetuksia, jotka sopisivat kaikille käyttäjille. Yritän kuitenkin osoittaa edes sen, että asioihin on mahdollista vaikuttaa omalla aktiivisuudella ja ottamalla selvää asioista. 

Käyttäjätilin asetukset ja ilmoitukset

Käyttäjätili/Käyttäjätilin asetukset -valinnalla aukeavan sivun Asetukset-välilehdellä on pääasiassa tietoa, jota olet antanut tiliä luodessasi. Suurin osa näistä tiedoista voidaan vaihtaa tarvittaessa, kuten esimerkiksi salasana. Käyttäjänimi eli selaimen osoiterivillä näkyvä osa Facebook-tilisi osoitteesta voidaan vaihtaa vain kerran!

Käyttäjätilin turvallisuus -kohdasta pääset tilaamaan ilmoituksen siitä, jos käyttäjätiliäsi käytetään uudesta laitteesta. Jos sinua huolestuttaa se, että joku muu voisi jollakin tavoin päästä käyttämään tiliäsi, ota tämä kohta käyttöön. Jos käytät useita laitteita ja seuraavan kerran kirjaudut Facebookiin joltakin niistä, sinua pyydetään antamaan ko. laitteelle nimi.

Ilmoitukset-välilehdellä säätelet sitä, mitä ilmoituksia Facebook lähettää kirjautumistiedoissa annettuun sähköpostiosoitteeseen. Kun Facebook on uusi ja ihmeellinen asia, on mukava saada ilmoitus aina kun joku kommentoi seinälläsi olevaa linkkiä tai tykkää siitä. Virtuaalisen seuraelämän vilkastuessa jatkuva tiedottaminen siitä miten joku on kommentoinut tai tykännyt samaa päivitystä, josta itse tykkäsit kauan sitten jonkun toisen sivulla, alkaa ymmärrettävästi kyllästyttää. Ehdotan, että jätät alkuvaiheessa käyttöön kaikki ne ilmoitukset, jotka itsestäsi tuntuvat järkeviltä ja käyt poistamalla niitä sitä mukaa kuin ne alkavat tuntua tarpeettomilta. Jos muuten haluat tietää missä itsestäsi otettu kuvamateriaali kuljeksii, kannattaa jättää käyttöön ilmoitukset merkitsee minut kuvaan/videoon.
Kumma kyllä, tällä hetkellä Google näyttää siirtävän Facebook-ilmoitukset suoraan roskapostiksi, vaikka suodatinasetukseni näyttävät olevan ihan oikein Onkohan tämä yleinen ilmiö vai enkö vain näe, että jokin asetuksistani on pielessä?

Yksityisyysasetukset

Yksityisyysasetukset kannattaa käydä huolella läpi, sillä kuten kuvasta näkyy (napsauta isommaksi), Facebookin oletusasetukset ovat monessa kohdin melko väljät. Tähän saakka jokaisen uudistuksen jälkeen oletusasetukset ovat myös olleet aikaisempaa höllemmät!
 

Käyttäjätili/Yksityisyysasetukset ja edelleen Jakaminen Facebookissa -luettelon alapuolella oleva linkki Muokkaa asetuksia on tärkein kohta kun lähdetään säätämään sitä kuka mitäkin saa nähdä. Kaverit on hyvä perusasetus, koska ei kai ole mitään mieltä perustaa Facebook-sivua ellei halua jakaa yhtään mitään. Jos haluat kasvattaa Facebook-tilin avulla omaa verkkonäkyvyyttäsi, harkitse kuitenkin voisivatko jotkut tiedot olla julkisia. Esimerkiksi itselläni tieto siitä, että olen Facebookissa, on kenen tahansa nähtävissä valinnalla Sivusto/Kaikki. Niille, joiden eri elämänalueet limittyvät toisiinsa Facebookissa, suosittelen listoja (tarkemmin seuraavassa osassa).

Asioita, joita muut jakavat -kohdan valinnoilla vaikutat siihen, miten tietyt kavereiden tekemiset näkyvät. Facebook mm. olettaa, että haluat näyttää myös kavereiden kavereille mitä kaverit jättävät seinällesi sekä kuvat ja videot, joihin sinut on merkitty.

Paikkatietoja hyödyntävä toiminto ilmestyi asetuksiin jokin aika sitten eikä se toimi vielä Suomessa. Jos kuitenkin jo tiedät, että olinpaikkasi ei ole se tieto, jonka haluat jakaa, voit ottaa pois valintamerkin Lisää nimeni Nyt paikalla -luetteloon kun olen kertonut sijaintini -kohdasta. Paikkatiedon näkymiseen voidaan lisäksi vaikuttaa myös puhelimen omilla asetuksilla, joten mikään automaatti tämä ei sinällään ole.

Pelit ja sovellukset


Jos haluat pelata ja käyttää erilaisia sovelluksia, on terveellistä kurkistaa mitä löytyy yksityisyysasetusten alapuolella olevan Sovellukset ja sivustot -kohdan Muokkaa asetuksiasi -linkin takaa. Monet sovellukset ovat hyödyllisiä ja pelien pelaaminen mukavaa ajanviihdettä, mutta tiesitkö mitkä tiedoistasi ovat pelien käytössä? Peli- ja sovellustoiminta -kohdasta pääset säätelemään sitä, mitä tietoja sovelluksilla on lupa käyttää. Ehdottomasti kannattaa poistaa kokonaan käytöstä sellaiset sovellukset, joita on joskus kokeillut, mutta kokenut tarpeettomiksi: Mitä käytät -osiossa oleva Poista käytöstä -linkki avaa ikkunan, jossa sovellusten luetteloa voi karsia.


 

Ei kommentteja: