Sivut

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Kuvakkeet ja vimpaimet Bloggerin sivupalkkiin

Tämä postaus kuuluu sarjaan yleisön pyynnöstä. Neuvoin nimittäin eräälle blogini lukijalle miten laittaa Blogger-blogiinsa samantapainen Twitter-kuvake ja Facebook-merkki kuin itselläni on. Hän vinkkasi viestinvaihtomme lopuksi, miten antamani neuvot voisivat kiinnostaa laajempaakin yleisöä blogipostauksen muodossa, joten tässä tämä nyt sitten on. Olkaapa hyvät kaikki ne, jotka tällaista apua ovat kaivanneet.

Ensimmäiseksi Twitter-kuvakkeista: Ne, joita käytän ovat suomalaisen Design Mirkun käsialaa. Hurmaavat Twitter-linnut ovat päässeet mm. Smashing Magazine -verkkolehden kuvakekokoelmaan mitä en ihmettele. Kuvakkeet ovat ilmaisia, mutta tekijä toivoo saavansa tietää missä niitä on käytetty ja linkkikin hänen sivulleen olisi varmasti ystävällinen ele. Sosiaalisen median freewareikoneita löytyy toki muualtakin, esimerkiksi eilen löysin 40 kuvakesettiä sisältävän kokoelman Creative Nerds -sivulta.

Kuvakkeet ovat yleensä pakatuissa kansioissa ja tavallisesti mukana on eri kokoversioita. Pari kuvakesettiä on löytynyt .psd-tiedostona, johon kukin kuvake on tallennettu omalle layerilleen ja ne pitää itse kopioida erillisiksi tiedostoiksi. Tämä vaatii Photoshopin tai Photoshop Elementsin käyttötaitoa.

Kun haluat liittää kuvakkeen blogiisi, mene hallintapaneelin puolelle ja valitse Ulkoasu. Valitse Lisää gadget jonka jälkeen avataan lisäosia ja -ohjelmia sisältävä pieni ikkuna. Etsi sieltä Kuva ja napsauta, jolloin aukeaa Määritä kuva -lomake.

Hae ikkunaan tietokoneeltasi kuvatiedosto, jota haluat käyttää ja kirjoita Linkki-ruutuun oman Twitter-tilisi URL, tähän tapaan: http://www.twitter.com/omatunnus . Otsikoksi voit kirjoittaa mitä haluat, kuvatekstiä ei tarvita. Napsauta lopuksi Tallenna-painiketta.

Huomaa, että uusi gadget jää muiden yläpuolelle, mutta sitä voi siirtää hiirellä. Muista käyttää Tallenna-painiketta myös kuvakkeen paikan vaihtamisen jälkeen.

Kuvaa ei ole pakko käyttää. Twitter-tililleen voi tehdä tekstilinkin, mihin tarvitaan Bloggerin Linkkiluettelo-lisälaatikkoa. Oman blogini "Lisätietoja minusta" -kohta on tehty tällä tavoin.

Kun Bloggerin Lisää gadget -ikkunassa kirjoittaa hakusanaksi Twitter, löytyy pienoisohjelmia, joilla voi tehdä linkin Twitter-tililleen ja näyttää esimerkiksi 3-5 viimeisintä tviittiä. Myös muualta löytyy valmiita gadgeteja, esimerkiksi täältä: http://mashable.com/2009/03/30/twitter-badges/ tai googlaa esim. "twitter widget" tai twitter gadget". Jotkut näistä asentavat itse itsensä, jolloin ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa niille lupa kirjautua Blogger-tilillesi. Mahdollisesti voit joutua kopioimaan itse gadgetin koodin Lisää gadget -ikkunan kautta löytyvään HTML/JavaScript -lomakkeeseen ja toisinaan jopa muokkaamaan koodia. Ellet osaa tulkita html- tai JavaScript -koodia edes päällisin puolin, harkitse haluatko asentaa tai kopioida blogiisi sellaista, jonka sisällöstä et saa selkoa. Ja ihan mistä tahansa en asentelisi gadget-ohjelmia. Ellei näistä ole mahdottomasti kokemusta, näytä jollekin mitä aiot asentaa ja kysy mielipidettä.

Facebookissa voi tehdä gadgetin blogiaan varten, mm. Bloggerille on valmis vaihtoehto. Facebook-gadgetit asentavat itse itsensä, jolloin tarvitsee vain tehdä niiden ulkoasua koskevat määritykset ja salllia niille pääsy Bloggeriin. Jos Facebook ja Blogger ovat samaan aikaan auki, gadgetin asennus käy kuin huomaamatta. Yksityishenkilön FB-tilillä alhaalla vasemmalla on linkki Luo profiilimerkki, josta pääsee alkuun. Fanisivulla pitää mennä asetuksiin ja sieltä alhaalta oikealta Hanki oma merkkisi. Oman blogini Facebook-fanisivun kuvake on tyyppiä Facebook-sivumerkki, joka piti kopioida koodina HTML/JavaScript-laatikkoon. Muokkasin koodia myös vähän.

Facebook-merkin voi tehdä grafiikkalinkkinä kuten Twitter-kuvakkeen. FB-kuvakkeita on lähes kaikissa kuvakeseteissä.

Ja siltä varalta, että lopputulos ei näytä hyvältä tai ei toimi sillä lailla kuin haluaisit, Hallintapaneelin Ulkoasu-välilehdeltä pääsee kuvakkeen tai gadgetin hallintaikkunaan valitsemalla ko. kohdalta gadget-luettelosta Muokkaa. Napsauta pienoisikkkunan Poista-painiketta ja lisäämäsi elementi poistetaan.

5 kommenttia:

Louise kirjoitti...

yritän kovasti saada blogiini facebook-linkkiä fanisivuille, mutta en onnistu ohjeista huolimatta. osaisitkohan auttaa paremmin?! Koska ryhmän sivuilta en löydä varmaan edes oikeita asetuksia, joista mun pitäisi löytää se kohta minkä mainitsitkin ohjeissa "hanki oma merkki" vai mikä se olikaan. oon kädetön koneitten kanssa! :D

outi.lammi kirjoitti...

Fanisivujen Facebook-kuvakkeet löytyvät kun lähdet liikkeelle kohdasta Muokkaa kohdetta sivu (vasemmalta profiilikuvan alta) ja sitten alas oikealle, jossa on kohta Hanki oma merkkisi. Onko sinulla muuten fanisivu vai ryhmä? Ryhmien sielunelämää tunnen aika huonosti, mutta olisi aika loogista, että niille olisi jokin vastaava.

Ja ainahan voit linkittää Facebookiin kuvalla, googlaat vain hakusanalla "facebook icons free" ja sitten käytät Kuva-lisäosaa linkin tekemiseen.

Louise kirjoitti...

se onkin ryhmä, ja siksi varmaan en löydä mitään ohjeidesi mukaan. enkä kyllä löytänyt mitään vastaavaa kun oon pari tuntia yrittänyt työstää sitä. No koitan jatkaa jos vaikka onnistuisin jotenkin vielä.. Kiitos avusta!

Louise kirjoitti...

Kiiitos paljon! Onnistuin tekemään jonkin moisen linkin neuvoillasi!

outi.lammi kirjoitti...

No hyvä, ja näytti toimivankin ;). Kiva blogi sinulla muuten.