Sivut

perjantai 2. lokakuuta 2009

Office 2010 auttaa hajamielistä


Jostakin kummasta syystä toisinaan ohjelmaa suljettaessa tulee vastattua kieltävästi "Haluatko tallentaa..." -kysymykseen vaikka asiakirjaan olisi juuri vaivaa nähden tuhertanut joukon muutoksia, jotka nimenomaan olisi pitänyt tallentaa. Hajamielisille Office-käyttäjille on kuitenkin tiedossa helpotusta elämään, sillä Microsoft Office 2010 -ohjelmat (ainakin Word, Excel ja PowerPoint) pystyvät palauttamaan avoinna olleen asiakirjan tallentamattoman sisällön.
Toiminto perustuu Officen automaattitallennukseen, joka on ollut käytössä jo monessa aikaisemmassa versiossa, mutta näkynyt käyttäjälle päin vain pikaisena tallennusilmoituksena ohjelmaikkunan alareunassa. Office 2010 -ohjelmissa automaattitallennus antaa itsestään jo näkyvämpiä merkkejä. Toiminnon ollessa käytössä asiakirjan eri versiot luetellaan Office 2010 -ohjelmien Backstage-näkymässä ja jos viimeksi tehdyt muutokset alkavat kaduttaa, jokin varmuuskopioversioista voidaan valita listasta palautettavaksi.

Versioiden lista tyhjennetään asiakirja suljettaessa, mutta ohjelmien asetuksista voidaan valita (voimassa oletuksena), että viimeisin tallentamaton versio jätetään levylle. Asiakirjan nimi näkyy Backstage-näkymän äskettäin käsiteltyjen tiedostojen luettelossa (Recent), josta se voidaan valita avattavaksi kuten mikä tahansa tallennettu asiakirja. Käyttäjälle tarjotaan mahdollisuutta verrata toisiinsa viimeksi tallentamaansa sekä ohjelman tekemää automaattitallennusversiota ja hän voi halutessaan korvata itse tallentamansa version automaattitallennuksen versiolla.

Automaattitallennuksen tekemää varmuuskopiota säilytetään 4 päivää tai siihen saakka kunnes käyttäjä avaa kyseisen asiakirjan seuraavan kerran.
Toki on muistettava, että jos automaattitallennuksen väli on 10 minuuttia (oletus), vikkeläsorminen kirjoittaja ehtii kirjoittamaan aika paljon yhdeksän minuutin ja viidenkymmenenyhdeksän sekunnin aikana. Entä voisiko tämä ominaisuus olla vähintäänkin potentiaalinen nolon tilanteen aiheuttaja ellei peräti tietoturvariski? Joka tapauksessa tarpeellinen suoja inhimillisten erehdysten ja hajamielisyyden varalle.

4 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Kokemuksesta viisastuneen minulla on ollut tapana painaa tallenna-kuvaketta aika useinkin kirjoittamisen aikana. Ikävää, kun pitkän kirjoittamisen jälkeen kaikki häviää taivaan tuuliin. Onneksi tuo kysymys tallentamisesta tulee, vaikka se joskus on hieman ärsyttänytkin.

Outi Lammi kirjoitti...

Minullakin on tapana tallentaa aika usein. Kun esimerkiksi puhelin soi, Ctrl+S:n painaminen on jo refleksi - luultavasti se on minullakin tullut tavaksi riittävän monen huonon kokemuksen perusteella :)

Tiina Vesanen kirjoitti...

Liityn tähän joukkoon. Liian monta hukattua tekstiä on saanut minut tallentamaan vähän liiankin neuroottisesti. Toisaalta Ctrl+S:n painaminen on niin helppoa kirjoittamisen yhteydessä. Eikä sitten tarvitse harmitella... :)

Tuo Wordin uusi ominaisuus versioiden tallentamisesta kuulostaa mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä. Tässä vain odottelen, että pääsen itse sitä testailemaan...

outi.lammi kirjoitti...

Moi Tiina!
Hyvää kannattaa kyllä odottaa. Itse tykästyin aikanaan mahdottomasti tähän käyttöliittymäratkaisuun ja nyt 2010:een tehdyt parannukset ovat todella mukava lisä.