Sivut

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Ummikkona Twitterissä, osa 1

Itsestä tuntuu, että kaikkihan jo Twitterissä ovat. Käsitykseni on ilmeisesti väärä, koska kovin usein pyydetään selittämään, että mistä "siinä jutussa" oikein on kyse. Jos minusta on kiinni, tiedon puute ei ainakaan saa pitää ketään poissa Twitteristä. Siispä vielä yksi Twitter-ohjeartikkeli tai tarkemmin sanoen kolmen artikkelin sarja - kuvittelin pystyväni selviämään urakasta yhdellä postauksella, mutta toisin kävi.

Alkuun pääsemiseksi pitää luoda Twitter-tunnus ja se sujuu esimerkiksi tämän suomenkielisen ohjeen avulla, jossa on muutakin tarpeellista perusjuttua. Twitter-tunnus on muotoa @+valitsemasi käyttäjänimi ja siihen liittyy kotisivu, jonka osoite on muotoa www.twitter.com/omatunnus. Voit heti ryhtyä kirjoittamaan viestejä eli tweettejä ja seuraamaan muita. Tämä kuulostaa helpolta, mutta ei välttämättä ole maailman yksinkertaisin asia käytännössä (ainakin itselläni kului paljon aikaa erinäisten pikkujuttujen selvittämiseen, koska en tuntenut ketään joka olisi osannut neuvoa). Ensimmäiseksi kannattaa selvittää itselleen ero kolmen eri tyyppisen viestin välillä, joita ovat perusviesti (tweet), vastaus (@reply) ja suoraviesti (DM).

  • Perusviestiä ei sen erityisemmin ole suunnattu kenellekään. Tätä ei silti pidä nähdä niin, että mitä tahansa kannattaisi tweettailla tai että mikä tahansa olisi mahdottoman kiinnostavaa muiden mielestä. Sisällön nyansseista olenkin suunnitellut kirjoittavani enemmän sarjan viimeisessä postauksessa. Kunhan Twitter-verkostosi alkaa muodostua, sinulle tulee varmasti jonkinlainen käsitys siitä, minkälaisella sisällöllä tuotat sille lisäarvoa. Tyypillinen tweet voisi olla esimerkiksi selaimen osoiteriviltä Twitterin viestikenttään kopioitu verkkosivun osoite ja siihen liittyvä lyhyt kommentti. Yleinen luulo on, että Twitterissä pitää kertoa mitä parhaillaan tekee ("istun hikisenä autossa astangajoogatuntini jälkeen"). Tämä on kuitenkin vanhentunut ja yksinkertaistettu käsitys.
  • Vastaus on esimerkiksi kysymys jollekin toiselle tai kommentti hänen viestiinsä. Vastaus on muotoa @vastaanottaja + viestin sisältö. Kuka tahansa voi halutessaan nähdä toiselle lähetetyn vastauksen.
  • Suoraviesti eli DM on käyttäjälle henkilökohtaisesti lähetetty viesti, jota muut eivät näe. Suoraviesti lähetetään kirjoittamalla d ja vastaanottajan tunnus ilman @-merkkiä, esim. d olammi. Suoraviesti kannattaa lähettää jos tietää sisällön olevan merkityksetöntä muille kuin vastaanottajalle. Huomaa kuitenkin, että moni katsoo suoraviestin käytön edellyttävän jonkinlaista tuttuutta. Vastaanottamansa ja lähettämänsä viestit näkee omalta kotisivultaan siirtymällä omaan arkistoon (Home) ja napsauttamalla Direct Messages -kohtaa.
Kaikki omat ja seurattavien tweetit löytyvät siis Twitter-tunnukseen liittyvältä kotisivulta käänteisessä aikajärjestyksessä. Itse lähettämänsä viestit saa näkymään omaa avatar-kuvaa napsauttamalla (toivottavasti laitat jonkinlaisen kuvan, se ruskealla pohjalla oleva rinkulakuvio on surullinen näky). Muilta saadut vastausviestit näkyvät Twitter-kotisivulla, mutta kun liikenne lisääntyy, vastaukset tahtovat kadota muuhun viestivirtaan. Vastaukset kannattaakin opetella katsomaan sivun oikeassa laidassa näkyvän omalla tunnukselta merkityn linkin takaa.

Kun näet oman tweettisi varustettuna merkinnällä RT @tunnuksesi, kyseessä on Retweet. Se on yleensä tulkittava kohteliaisuudeksi. Joku on pitänyt tweettisi sisältöä sen arvoisena, että on halunnut jakaa sen verkostonsa kanssa.

Käytännössä Twitterin tehokkaan käytön edellytys on selainlaajennuksen tai apuohjelman asentaminen. Lempiselaimeeni eli Firefoxiin on saatavilla useita hyviä laajennuksia, suosikkini on TwitterFox. Jos sinullla on iGoogle-sivu, TwitterGadget on kätevä lisävempain. Älypuhelinten käyttäjiä hemmotellaan runsaalla apuohjelmavalikoimalla. Apuohjelmien ja selainlaajennusten eräs hyvä puoli ovat työkalut linkkien lyhentämiseksi, sillä pitkä linkki haukkaa piankin suurimman osan sallitusta 140 merkistä. TwitterFox muuten lyhentää linkit automaattisesti. Ilman selainlaajennuksia operoiva voi käyttää esimerkiksi Bitly-palvelua.

Lopuksi vielä TwitterGadgetin uusista piirteistä kertova esittelyvideo. Perustoiminnot ko. lisäkapulasta oppii nopeasti, mutta videolla on käteviä vinkkejä.Osassa 2 on vuorossa seuraaminen eli miten saada seuraajia (followers) ja miten löytää hyviä seurattavia (following). Hyvien seurattavien ansiosta Twitteristä voi parhaimmillaan tulla henkilökohtaisesti "räätälöity oppimisympäristö".


Lisätietoa Twitteristä

Ei kommentteja: