Sivut

tiistai 30. kesäkuuta 2009

Malliksi tallennettu kaavio ei tykkää teemoista

Viime viikolla tulin noituneeksi joitakin Office-ohjelmien oletusasetuksia ja siinä yhteydessä mainitsin mahdollisuuden tallentaa muokattu kaavio malliksi (vinkki löytyy ihan postauksen lopusta). Eräs neuvoa hyödyntänyt käyttäjä lähetti minulle kiitossähköpostia ja ihmetteli samalla miksiköhän muokattu kaaviomalli ei toimi kunnolla teemojen kanssa!

Näin tosiaan on: Kaaviomallin tallennushetkellä käytössä ollut teema näyttäisi junttaantuvan pysyvästi malliin. Käytännössä tämän huomaa siitä, että teema vaihdettaessa kaaviossa ei tapahdu yhtään mitään, vaikka työkirjassa muut teemojen mukaiset muotoilut muuttuisivatkin.

Ongelmasta pääsee eroon valitsemalla Asettelu-välilehdeltä painikkeen Palauta vastaamaan tyyliä. On tosin mahdollista, että tässä yhteydessä jotkut muotoiluista muuttuvat. Itselläni on esimerkiksi malli, johon olen korjannut akseleiden asteikkoväliä ja akseleiden otsikoita sekä muuttanut kaavion taustalla olevaa hilaviivoitusta (Excelin kielellä pääviiva) vähemmän silmiinpistäväksi pisteviivaksi. Akseleihin kohdistuvat muutokset säilyivät teema vaihdettaessa sellaisina kuin olin ne alun perin tallentanut, sen sijaan hilaviivoitus muuttui ja teetti lisäkorjauksia.

Lopuksi vähän nippelitietoa sille, joka joutuu itse varmuuskopioimaan tärkeitä tiedostojaan: Kun kaavio tallennetaan malliksi, tuloksena on jokaista mallia kohti erillinen .crtx-tarkentimella varustettu tiedosto. Ne sijaitsevat käyttäjän omien mallien oletustallennuskansion eli Mallit-kansion Charts-nimisessä alikansiossa. (Ko. kansion koko polun saa selville mm. Wordista käsin Tallenna nimellä -valintaikkunasta, jossa on Mallit-kansion pikakuvake.)

Ei kommentteja: