Sivut

torstai 26. helmikuuta 2009

Word 2007: Omasta teemasta oletusteema

Edellisessä artikkelissa varoitin oletusfontin vaihtamisesta "perinteisellä tavalla" eli Fontti-ikkunan Oletus-painikkeella, tämä siis ainakin niille, jotka haluavat ottaa uudesta Wordista kaiken ilon irti. Jos esimerkiksi oletetaan, että useimmat asiakirjoista on tarkoitus kirjoittaa jollakin "virallisella" fontilla, mutta halutaan kuitenkin hyödyntää vapaasti Officen teemoja, kannattaa luoda oma fonttivalikoima tai vaikkapa kokonainen oma teema ja tehdä siitä oletus.

Teemat ja niihin sisältyvät väri- ja fonttivalikoimat löytyvät Sivun asettelu -välilehden Teemat-ryhmästä. Jos esimerkiksi haluat käyttää kaikissa asiakirjoissa Officen oletusteeman värejä, mutta omaa fonttiyhdistelmää, valitse Fontit-painikkeen valikosta Luo uudet teeman fontit. Määrittele fontit otsikoille ja leipätekstille, anna fonttivalikoimalle nimi ja sulje valintaikkuna. Muokattu fonttivalikoima jää käyttöön asiakirjassa.

Siirry sitten Aloitus-välilehdelle ja avaa tyylivalikoiman oikeassa laidassa olevan Vaihda tyyliä -painikkeen valikko. Valitse Aseta oletukseksi. Tästä eteenpäin uusissa asiakirjoissa on käytössä määrittelemäsi fonttivalikoima, mutta Office-teeman värit.

Jos haluat luoda aivan uuden nimellä tallennetun teeman, joka näkyy kuvakkeena teemojen valikoimassa, muokkaa sekä väri- että fonttimäärityksiä. Värejä muokattaessa vähimmällä vaivalla pääsee valitsemalla sellaisen teeman, joka muistuttaa mahdollisimman paljon haluttua lopputulosta. Valitse sitten Teemat-painikkeen avaamasta valikoimasta Tallenna nykyinen teema. Myös kokonainen teema voidaan määritellä uusien asiakirjojen oletukseksi. Huomaa myös, että voit käyttää eri teemojen fontti- ja värimäärityksiä sekaisin ja tehdä oman teemasi niitä yhdistelemällä.

Jos Wordia suljettaessa pyydetään varmistus Normal-malliin tehtävien muutosten tallentamiselle, vastaa myöntävästi mikäli haluat uuden oletusteeman, fontti- tai värivalikoiman jäävän pysyvästi käyttöön.

Käyttäjän tallentamat teemat näytetään teemojen valikoimassa Mukautetut-otsikon alla. Sisäiset teemat ovat Wordin mukana asentuneita valmiita teemoja.

Ei kommentteja: