Sivut

tiistai 17. helmikuuta 2009

Muutit Word 2007:n oletusfontin – ja nyt harmittaa?

Joissakin yrityksissä käytetään ns. talon fonttia tai on muuten sovittu, että esimerkiksi ulospäin lähtevissä asiakirjoissa on jokin tietty fontti. Aikaisempien versioiden kanssa hyvä neuvo näissä tapauksissa oli vaihtaa Wordin oletusfontti Fontti-valintaikkunan Oletus-painikkeella.

Jos kuitenkin haluaa hyödyntää teemoja, oletusfontin vaihtaminen ei ehkä ole viisasta. Tällöin nimittäin hävitetään Word 2007:n teemojen toiminnallisuus: teeman vaihtaminen ei enää vaikuta leipätekstin fonttiin. Siinä tapauksessa, että leipätekstifontin halutaan todellakin olevan aina se sama, ratkaisu on ihan oikein, mutta entä teemojen muut fontit? Oletko aivan varma, että leipätekstifonttisi sopii yhteen valitsemasi teeman otsikkofontin kanssa?

Tutkitaanpa välillä Wordin fonttiluetteloita tai tarkemmin sanottuna niiden kahta ylimmäistä riviä. Aloitus-välilehden kahden ylimmäisen rivin lopussa on merkinnät (Leipäteksti) ja (Otsikot), Fontti-valintaikkunassa on vastaavasti merkinnät +Leipäteksti ja +Otsikko. Nämä ovat käytännössä teeman otsikoiden ja leipätekstin fonttien paikkamerkkejä, joiden tilalle haetaan aina valittuun teemaan tallennetut fonttinimet. Jos esimerkiksi menit vaihtamaan oletusfontiksi turvallisen (ja ehkä hieman tylsän?) Times New Romanin, menetit olennaisimman teemoihin liittyvästä toiminnallisuudesta. Aloitus-välilehden fonttiluettelossa näytetään kyllä teemaan sisältyvien otsikko- ja leipätekstin fonttinimi, mutta valitsemasi oletusfontti on kuitenkin normaalityylin fonttina ja samalla myös niiden tyylien fonttina, jotka perustuvat normaalityyliin, mm. Leipäteksti-tyyli on eräs tällainen (otsikkotyylitkin perustuvat normaalityyliin, mutta koska niillä on erilliset fonttimäärityksensä, oletusfontti ei vaikuta samalla tavoin).

Jos haluat palauttaa teemojen toiminnallisuuden, sinun on palautettava oletusfontiksi teeman leipätekstifontti. Se tapahtuu näin:

  • Avaa Fontti-valintaikkuna ja valitse Fontti-luettelosta kohta +Leipäteksti.

  • Napsauta Oletus-painiketta ja valitse Kyllä siinä valintaikkunassa, joka aukeaa tämän jälkeen.

Teemojen pitäisi nyt toimia tarkoitetulla tavalla. Seuraavaksi kannattaa luoda vaikkapa oma teema, jossa "talon fontti" tai vastaava virallinen fontti on leipätekstifonttina. Mikäli suurin osa asiakirjoista laaditaan tätä virallista leipätekstifonttia käyttäen, oma teema kannattaa määritellä oletusteemaksi. Valinnanvapautta jää vielä toisenlaisten asiakirjojen muotoiluun.

Teema-asioista lisää seuraavassa Word-artikkelissa...

Ei kommentteja: