Sivut

perjantai 14. marraskuuta 2008

Excel 2007: Apua kaaviotyypin valintaan

Graafisten kuvaajien eli Excelin kielellä kaavioiden piirtäminen on mekaanisesti aivan yhtä helppoa, kuin PowerPoint-esitysten laatiminen. Työvälineen helppokäyttöisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaavion piirtäjän ei tarvitsisi itse ajatella. Kysehän on kuitenkin vain työvälineestä eikä sitä pidä päästää tekemään päätöksiä.

Excel tarjoaa numerotiedon kuvalliseen esittämiseen useita valmiita vaihtoehtoja, jotka eivät ole lainkaan vaihtokelpoisia keskenään. Pelkästään asteikkoon tai otsikkoon liittyvillä valinnoilla voi olla voimakas vaikutus. Jos valintoja tehdessään ei ehdi ajatella tai ei ymmärrä niiden tuottaman lopputuloksen merkitystä, viestin vastaanottajalle annetaan pahimmillaan täysin vääränlaisia mielikuvia. Kuvallisessa muodossa esitetty viesti on tehokas, koska se jää helposti mieleen ja muistetaan paljon paremmin kuin vastaava tieto tekstinä tai taulukkona. Graafisia kuvaajia piirtävän tulisi siis tiedostaa mitä on sanomassa.

Excel 2007 -version kaavionpiirtotoimintoa on vanhasta merkittävästi parannettu, mutta edelleen sen avulla on mahdollista tuottaa visuaalista krääsää – kaaviotyökalut eivät ohjaa ajattelua yhtään sen enempää kuin ennenkään. Ongelma on kuitenkin tiedostettu myös Microsoftin taholta. Näin Scott Ruble Excel ja Excel Services -blogissa:

"When Office 2007 was released, one of the strong pieces of feedback was Excel needs to do a better job guiding users in the proper selection of charts to effectively communicate their data. Though it wasn't our intent, some of the new formatting options such as glow and legacy 3D charts can be used inappropriately, which obscure the meaning of a chart. Some people felt that these features contributed to creating more 'chart junk'."
Office Labs eli jonkinlainen Microsoftin propellihattuosasto on ryhtynyt kehittämään Chart Advisor -nimistä Excel-lisäosaa, josta toivotaan apua kaaviotyypin valintaan. Sen toimintaperiaate on lyhyesti seuraavanlainen: Chart Advisor tutkii taulukossa olevaa tietoa (enintään 8000 solua!) ja etsii ennalta määriteltyjen sääntöjen perusteella taulukossa olevaan tietoon parhaiten sopivia kaaviotyyppejä, joista käyttäjä voi valita haluamansa. Tavoitteena on, että lisäosa päättelisi sopivimman kaaviotyypin (pylväs, viiva, piste yms.), osaisi lisätä sopivat muotoilut (värit, tehosteet) ja tarvittavia rakenneosia (selitteet, trendiviivat, virhepalkit yms.) sekä pystyisi tekemään taulukon tiedoista myös yhteenvetoja ja koonteja.

Lisäosa vaikuttaa kiinnostavalta. En tosin kaipaa tietokoneeseeni mitään henkilökohtaista besserwisseriä, koska käyttäjän puolesta tapahtuvaa "ajattelua" on ohjelmissa jo nähty riittävästi, kiitos vain. Mutta ehkä työkalu tekee tehtävänsä jo muistuttamalla siitä, että tietyt vaihtoehdot sopivat tiettyihin tilanteisiin muita paremmin. En näe mitään syytä hylätä Vesa Kuuselan mainiota kirjaa Tilastografiikan perusteet (Edita 2000), joka on paras tietämäni opas kertomaan, miten numeroita muutetaan kuvaksi tietoa vääristämättä. Odotan kuitenkin uteliaana myös seuraavaa Excel-versiota, näemmeköhän ChartAdvisorin työkalunauhan vakiovarusteena?

Ei kommentteja: