Sivut

torstai 28. elokuuta 2008

Vuoden 2008 10 parasta käyttöliittymää

Jacob Nielsen kirjoittaa vuoden 2008 10 parhaan käyttöliittymän valinnasta (10 Best Application UIs of 2008). Microsoft Office 2007 -käyttöliittymästä tuttu valintanauharatkaisu on omaksuttu suhteellisen nopeasti, vastaavanlainen ratkaisu löytyy useasta kymmenen parhaan joukkoon päässeestä sovelluksesta.

Nielsen toteaa:
Considering how revolutionary it is to abandon traditional pull-down menus, having additional applications implement this idea only a year after it was introduced is very fast indeed.

En ihmettele välilehtiratkaisun yleistymistä. Valikkosysteemi oli ensimmäinen laajalle levinnyt ratkaisu merkkipohjaisen käyttöliittymän jälkeen ja se palveli hyvin oman aikansa. Uuden on kuitenkin jo aika tulla. Välilehtiin perustuvasta ratkaisusta ei kuitenkaan kannattane antaa kaikkea kunniaa Microsoftille, sillä suuntaviivoja tähän suuntaan oli näkyvissä pitkään ja onhan monista ilmiöistä muutenkin vaikea yksiselitteisesti sanoa kuka milloinkin matkii ja ketä. Microsoft suurena talona on tietysti pystynyt käyttämään paljon resursseja ajan hengessä leijuvien ideoiden paketoimiseksi.

Kouluttajana olen ollut yllättynyt Office 2007 -versioon kohdistuvan muutosvastarinnan määrästä varsinkin kun näyttäisi siltä, että uusi käyttöliittymä on omaksuttavissa hyvin vähäisellä koulutuksella. Loppujen lopuksi päivitykseen on yleensä ottaen oltu tyytyväisiä kun alkujärkytyksestä on selvitty. En keksi yhtäkään syytä miksi pitäisi suositella kenellekään näitä apuohjelmia, joilla voidaan palauttaa vanhannäköinen käyttöliittymä. On kuitenkin monia syitä siihen, miksi pitää esitellä vaihtoehtoja, joten tässä 2 nostalgiatyökalua: Addintools ja Ribbon Customizer. Näistä jälkimmäinen on hieman haastavampi, mutta sillä näppärä voi myös rakennella omia lisävälilehtiään.

Ajattelin viikonloppuna päivittää MindManagerini versioon 7.0. Siinäkin on muuten välilehdet http://www.mindjet.com/products/mindmanager_pro/default.aspx#visual. MindManager on mukava ja monipuolinen työkalu, josta siitäkin mahdollisesti voisi pari vinkkijuttua joskus tulevaisuudessa kirjoittaa.

Ei kommentteja: