Sivut

perjantai 14. maaliskuuta 2008

Muoti-ilmaisusuodin Wordiin?

Vaihteeksi aamu ilman hosumista. Tein tavallista pidemmän lenkin nelijalkaisten muusieni kanssa. Pikkupakkasta, vähän uutta lunta, kaunista! Aamukahvin lisukkeena nautitussa hesarissa oli tänään pari hykerryttävää kolumnia. Vesa Karonen kirjoitti Kanavalla-kolumnissa sanojen ”aidosti” ja ”oikeasti” käyttötaudista. Minusta ei ole tiukkapipoisuutta ärsyyntyä tämmöisistä muoti- tai tapailmaisuista, joita säännöllisin väliajoin putkahtelee kielenkäyttöön. Hyvä, että jotkut tiedostavat ja ajattelevat. Missähän Wordin tulevista versioista olisi toiminto, jolle saisi ilmoittaa aggressiotasoaan nostavat hokemat estääkseen niitä päätymästä omaan tekstiinsä? ”Aivan, aivan” taitaa olla jo vähenemään päin, eikä se ollutkaan sitä tyyppiä, joka livahtaa kirjoitettuun tekstiin. Aidosti on siinä rajoilla. Muoti-ilmaisut ovat raivostuttavia eivätkä vähiten siksi, että ne tarttuvat. Sitä vain yhtäkkiä huomaa sanovansa: ”Mitä sinä oikeasti tällä tarkoitat” kun haluaisi kysyä ”mitä tämä käytännössä merkitsee”. Argh!

Wordillehän voi ilmoittaa sanat, joita EI halua kielentarkistuksen merkitsevän virheeksi. Pitäisi vielä olla muoti-ilmaisusuodin, joka päästäisi läpitunkevan äänen, käskisi varotusmerkein ja pääkallonkuvin koristellussa viesti-ikkunassa keksimään jotakin omaperäisempää, ja poistaisi kammotukset tekstistä. Tämän pitäisi tosin olla ehdottoman henkilökohtainen. Jos nimittäin itse määrittelisin sanat, joita tekstissäni en missään tapauksessa halua näkyvän, sananvapausasiat olisivat kunnossa. Mutta takuuvarmasti tästä toiminnosta tehtäisiin ennen pitkää myös verkkoversio, jolla yksi ihminen voisi karsia monen ihmisen teksteistä ”väärät" ilmaisut…soveltuvaa tekniikkahan taitaa olla jo maailmalla pilottikäytössä. Että se siitä sitten!

Napakka kommentti oli myös Mikko-Pekka Heikkisen näppäimistöltä lähtenyt Välihuomio (A5) Nuoriherra Heikkinen on ennenkin ilahduttanut aamujani osuvilla kirjoituksillaan. Tekstiviestijupakasta ei sen enempää, mutta sen sanon, että valtakunnan päättäjäportaan touhu pistää hieman kummastuttamaan. Meno on välillä löperöä, löperöä ja löperöä.

Ei kommentteja: